Никой не може да те обича повече от теб самия!

Ако мислиш, че вашите обичат повече брат ти/сестра ти, то най-вероятно е така… или не е така

problemno-dete
Може да си прав, може и да си въобразяваш. Всички родители казват, че обичат еднакво децата. Но не е вярно – обичат ги по различен начин. Важно е да помислиш защо ти се струва, че ти си по-пренебрегваното дете в семейството. Има три варианта.

Първо, възможно е да си прав. Ако брат ти или сестра ти с нещо са по-слаби от теб, естествено е родителите да обръщат повече внимание на него/нея. Не е задължително да става дума за болест, може другото им дете да е по-чувствително, по-малко харесвано сред съучениците си, по-неуверено по характер. Майките и бащите инстинктивно закрилят по-слабото си дете. Това не означава, че го обичат повече. Тоест ти си прав, че има разлика в поведението им, но чувствата не се мерят на кантар.

Ако ти си по-силният, по-здравият, по-умният, по-щастливият, бъди сигурен, че вашите се гордеят с теб и са ти благодарни, че не им създаваш грижи. Да, може би не е честно спрямо теб, че получаваш по-малко внимание, но не се самонавивай, че си по-малко обичан, пише „Всичко за семейството“.

Съветът на психолозите е да не се затваряш и да не премълчаваш болката си пред вашите. Не бъди конфликтен и не прави напук (те си имат едно проблемно дете, не бъди второто). Прояви разбиране, но настоявай за разбиране и от тяхна страна. Ако не са дошли да те гледат в училищната постановка, не ги наказвай, като спреш да ги каниш. Преди следващата постановка ясно им кажи, че ще бъдеш разочарован/а, ако те пренебрегнат.

Ето ти и втора възможност – мислиш, че за вашите не означаваш това, което означава брат ти или сестра ти, но си напълно на грешен път. Намираш се във възраст, в която хормоните поставят криво огледало между теб и останалите хора. Нормално е да си чувствителен и е трудно да прецениш дали усещаш вярно, или дяволчето, т.е. пубертетът, изкривява нещата.

Разговаряй с родителите си за своите чувства. Покажи им, че те са важни за теб и че искаш да имаш ясна представа за вашите отношения. Ревността понякога ще те влудява и ще те кара да искаш да избягаш дори, но нито за миг не забравяй, че докато не навършиш 20 години, има едно дяволче, което изкривява нещата и цели да те скара с целия свят. Не му позволявай, бъди по-хитър от него.

Третият вариант е най-кофти. Те наистина имат предпочитания към брат ти или сестра ти, защото ти си проблемното дете, а той/тя – лесното. Ти си зле си с оценките, правиш щуротии, майка ти и баща ти направо са се отказали да ти говорят и да те вкарат в правия път.

Но в този гаден вариант има чудесна новина – нещата са изцяло в твои ръце. Постарай се. Надвий характера си и хормоните, опитай се да бъдеш детето, с което те ще се гордеят. Няма начин при старание от твоя страна да не усетиш и промяна от тяхна.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар