Как да накарате шефа да ви увеличи заплатата?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Сега е точният момент да поискате по-висока заплата, щом смятате, че я заслужавате

pari
Когато финансовите планове за догодина са вече приети, ще бъде късно. Така че бързо сядайте да мислите. Да се пласираш на по-висока цена е тънка работа, изисква прецизна стратегия и тактика. Дори за тези, които професионално се занимават с търговия. Едно е да продаваш някаква стока, съвсем друго е да продаваш себе си.

Само че вие оферирате справедлива цена. Не молите, а убеждавате. Искате шефът да оцени труда, усилията, опита, уменията, приноса ви за компанията, вашата лоялност. Предлагате да ви върне под формата на месечно възнаграждение част от резултатите, които сте постигнали като отличен професионалист и сте придвижили фирмата напред.

Всичко това подлежи на доказване. Не се лъжете, че началникът ви знае наизуст фактите, числата и ревниво пази в паметта си летопис на вашите успехи.

На теория е така – добрият мениджър следи работата и ефективността на служителите си. Но не сте само вие в екипа. Дори идеалният ръководител има нужда да му припомните кратко, ясно и документално постиженията си, да изтъкнете какви отговорности сте поели и какви ви предстоят през следващата година. Нали това са аргументите, с които искате повече пари.

Понеже трябва да направите стегната и не скучна презентация, първо напишете дълъг списък, а след това изберете най-силните и красноречиви доказателства. Впрочем тази подготовка е много важна за самите вас. Може да се окаже, че се надценявате, което си е човешко.

Сигурно полагате усилия, работите неуморно, изпълнявате всичките си задължения професионално, но точно това пише в длъжностната ви характеристика, която е част от договора, където е фиксирана сегашната ви заплата.

Щом нямате стока, заслужаваща добра цена, не ходете да се пазарите с шефа. Ще направите лошо впечатление на алчен, нахален и самомнителен човек. А оплаквания „Животът много поскъпна“ или коментари „Средната заплата в нашия бранш се вдигна“ няма да помогнат. Те може да са аргументи в преговори между синдиката и работодателя за колективен трудов договор, а не за вашия личен.

След като сте готови с фактите и числата, заради които заслужавате по-висока заплата, направете репетиция как да ги представите. На глас пред огледалото. Нещата звучат по един начин в мислите и по съвсем друг на живо. Съществено е да не се смущавате, да говорите естествено, да си помагате е интонация, жестове, израз на лицето. Но все пак не преигравайте.

Доказателствата, че молбата ви за по-високо възнаграждение е основателна, и убедителният начин, по който ще я изложите, ще позволят да влезете със самочувствие при шефа. Преди това обаче имате да свършите още две неща. Едното е да подберете правилно момента.

Ще бъде глупаво да обсъждате толкова важен въпрос, когато началникът бърза или е уморен, изнервен, неуспял в някаква работа, критикуван от собствените си шефове, ядосан от подчинените си. При подобна случка дори да сте си уговорили среща, измислете нещо и я отложете или поставете съвсем друг въпрос.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар