9 страхотни идеи за по-лесно постигане на целите

промоции

Не 1 януари, а есенният сезон е по-подходящ за преосмисляне на идеите, преподреждане на приоритетите, набелязване на нови цели и цялостна промяна на ежедневието към по-добро.

Италиански психолози отрекоха традиционните списъци с обещания, които правим всяка година на 1 януари. Животът недвусмислено показва, че по-голямата част от поставените цели и задачи в тези списъци

есен

Есенният сезон е разнообразен и вдъхновяващ

така и не се случват. Според тях далеч по-голям ефект и успеваемост би имало, ако направим това не в началото на годината, а през есента.

Причината? През есента човек е все още зареден с много топлина (буквално и преносно) от лятото, кипи от енергия и ентусиазъм и е готов за ново начало (след по-дългата ваканция). Освен това есенният сезон като цяло е много разнообразен и вдъхновяващ: с цветовете, ароматите и настроението на природата, с честата смяна на времето, с носталгията на циганското лято и трепетното очакване на Коледа… Всичко това е добра причина за промяна и ново начало. Предлагаме ви 9 идеи, които ще ви помогнат да организирате времето си по-добре и постигнете целите си по-лесно.

1. Нов поглед към есента

Запитвали ли сте се защо през лятото повечето ви усилия са възнаградени с успех, а през зимата срещате трудности, дори да вложите цялата си енергия? Според психолози има логично обяснение и то съвсем не е за подценяване. Летният сезон се свързва със свобода, независимост и лежерност, докато зимата – със студ, трудно придвижване и по-рядко излизане на открито. Това неминуемо се отразява на психиката и в известна степен пречи на реализацията.

Есента е преходният период. Важно е да използваме натрупаната енергия и лекота за конструктивни промени, а не да се предадем на негативните емоции и да търсим обяснение на неуспехите си в есенната умора, дъжда и лошото време. Чашата трябва да е наполовина пълна, а не наполовина празна.

2. Успокойте темпото

Есента притежава един недостатък, на който е важно да обърнем внимание, а не да го отминаваме.

Промяната на времето, за която стана дума, понякога действа депресиращо, въпреки усилията ни да запазим позитивизма си. А след тежък работен ден и в края на деловата седмица, усещането е още по-неприятно. За да преодолеем това, психолозите препоръчват в списъка за ново начало да включим една специална точка.

Отделете по десетина минути след работа всеки ден и половин час в края на седмицата за… вкусови удоволствия. Измислете си ритуал за разпускане, който да е различен всеки ден, но да носи наслада в буквалния смисъл на думата. Например лек безалкохолен коктейл в понеделник (у дома или с приятели), парченце шоколад във вторник, масаж с мед на ръцете в петък… Това ще отмие умората и напрежението.

3. Здрав дух в здраво тяло

Да влезем във форма! Това е едно от най-честите обещания в януарските списъци, сочат статистиките. И в повечето случаи – най-неспазваното. Нали не вярвате, че след като на 1 януари сте го вписали като обещание, то още на 2 януари, ще се потите здраво във фитнеса? Освен ако не сте активно спортуващи, но в такъв случай надали изобщо ще е точка в списъка ви.

Ако обаче направите такава промяна в ежедневието си през есента, съществува далеч по-голям шанс да осъществите целта си, твърдят италианските психолози. Важно е обаче да погледнете трезво на заетостта си през седмицата и разумно да прецените колко време и кога бихте могли да отделите, за да спортувате или танцувате. Нека не е веднъж в месеца, а поне 2 пъти в седмицата, за да има наистина ефект.

4. Нова любов

Хубаво е да има и такава точка във вашия списък. Ако имате дългогодишна връзка, то измислете нови и интересни занимания, които да правите само двамата, за да вдъхновите и рестартирате връзката си. А ако сте заедно отскоро, но нещо в отношенията ви куца, не се колебайте да се откажете от този партньор. Няма смисъл да отлагате и правите компромис след компромис, пише „Журнал“. Дайте шанс на бъдещата ви нова любов. А ако сте сами и не се очертава скоро да срещнете мъж, изберете си домашен любимец, за какъвто винаги сте мечтали, и който ще ви обича безрезервно.

5. Използвайте силата на водата

Песимизмът е нещото, което най-много пречи да се придвижваме напред и градим кариера. Ще се избавите от тази своя нагласа да виждате бъдещето в черни краски с помощта на най-обикновена чешмяна вода.

Когато започнат да ви налягат мрачните мисли, си вземете един ободряващ душ (с не твърде гореща вода), а ако не сте у дома, наплискайте лицето си със студена вода. Това ще активизира кръвообращението, което пък мигновено освежава. А освеженият човек гледа по-леко на живота.

6. Направете промяна

Новото начало има нужда от драстична промяна в нещо. Това подсъзнателно ще ви настрои към нов ред в живота. Ако досега сте били с дълга коса, сменете прическата си с по-къса. Или си купете дреха, каквато нямате навик да носите – деним например.

Сега е моментът да прегледате добре наличното в гардероба, да се освободите със замах от онези дрехи, които не носите отдавна или пазите от носталгия по миналото. Разчистването на пространството в гардероба според психолозите, разчиства и съзнанието и ни прави по-уверени.

7. Победете безпорядъка

Като подредите дома си, ще подредите и ума си, казват психолозите. Обяснението им е, че ненужните вещи в жилището затормозяват както нормалното почистване, така и личното пространство и мисленето. Не се опитвайте да изхвърлите още днес всичко, събирано с години.

Направете си план в плана за новото начало, който да се отнася само за тази част. Всяка седмица си поставяйте една малка цел, която да сте сигурни, че ще успеете да приключите от понеделник до неделя. Така постепенно ще изчистите безпорядъка, без да се стресирате и уморявате.

8. Не на стреса!

И като стана дума за стреса, това е едно от основните неща, с които ще трябва да се преборите през следващите месеци. Започнете с работата, защото там стресовите ситуации са най-много. Преди да пристъпите към дадена дейност, затворете очи и се отпуснете за 1-2 минути. Това ще успокои дишането ви и ще ви помогне да се концентрирате и… свършите много бързо и лесно съответната задача. Приложете същото и в дома.

9. Усмихвайте се

Това е един от любимите съвети на психолозите. И има защо. Опитайте да се усмихвате в началото у дома: на себе си (когато минавате покрай огледалото), на децата (дори да са направили беля), на съпруга (макар за пореден път да не си е прибрал чорапите), на родителите си (въпреки, че кризата на възрастта си казва думата). След това повторете същата стратегия и в работата си.

Помнете, че хората харесват усмихнати лица, а не намръщени, и отварят сърцата си по-лесно за онези, които носят позитивна енергия, а не за тези, които ги натоварват.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар