5 начина да възвърнем увереността си зад волана

Имате шофьорска книжка, но от години не сте сядали зад волана? Предлагаме ви 5 идеи, с които ще успеете бързо да се почувствате спокойни и уверени, за да шофирате отново.

1. Направете „сухи“ тренировки

Като начало, ще ви е нужно да си припомните някои основни неща. Дайте си, колкото време ви е необходимо, за да можете спокойно да си припомните: как се включва двигателят и се потегля, за какво са педалите, как се сменят скоростите, как се пускат фаровете, мигачите, чистачките за стъклото и т.н.

зад воланаКогато сте убедени, че ги знаете обаче, ще се чувствате по-добре зад волана и ще се застраховате от пристъп на паника, ако например внезапно завали дъжд и вие не можете да се сетите веднага откъде се пускат чистачките.

2. Заемете точната позиция

Не е нужно да седите прекалено близо до волана, но все пак препоръчителното разстояние е 2/3 от дължината на ръката ви. След като установите седалката в удобна за вас позиция, нагласете страничните огледала така, че да виждате краищата на задната част на колата и колкото се може повече от пространството зад вас.

Ако можете да виждате гумите, ще имате по-добра представа за ситуацията – за това колко далеч сте от бордюра например, а и ще виждате ясно пътя.

3. Планирайте предварително

Добре е да се заемете и с подробно планиране на първото ви пътуване. Предвидете достатъчно време за достигане до мястото, закъдето сте тръгнали, пише „Журнал“. Съобразете се с факта, че ще карате по-бавно и че може да имате нужда от повече почивки, в сравнение с опитните водачи.

Изберете за първото си шофиране период от деня, в който трафикът не е много натоварен. Добра идея е да вземете с вас приятел, за да не сте сами, пък и за да ви помага в навигацията.

Добре е предварително да уточните точния маршрут. Ако ще пътувате на по-дълго разстояние, проучете магазините, заведенията и бензиностанциите по пътя си. Намаляването на риска от неочаквани изненади ще ви помогне да се чувствате по-спокойни.

4. Справете се с тревожността

Ако само мисълта за това, че трябва да шофирате, ви изнервя и притеснява, опитайте да превъзмогнете това с подходяща техника за релакс.

Можете например да си пуснете любима музика, която ви развеселява. Добър и проверен метод е дълбокото дишане, както и отпускането на раменете назад, за стопяване на напрежението.

Можете да капнете няколко капки етерично масло с успокояващ аромат – например лавандула, върху тъкан, така че да усещате благотворното действие на уханието. Друга добра идея е да си спомните за предишен успешен опит с шофирането и ще усетите как ставате по-спокойни и сигурни, че ще се справите.

5. По-бавно и на малки разстояния

Докато не се почувствате достатъчно комфортно зад волана, е добре да шофирате на по-кратки дестинации и да не прекалявате с натискането на педала за газта. За да не ви притискат шофиращите по-бързо от вас и за да не пречите на движението, разумно е да използвате дясната лента на платното, където има такава възможност.

Но, каквото и да става, не забравяйте, че имате нужда от време, за да натрупате увереност и ако се чувствате пришпорвани от другите водачи да увеличите скоростта или пък за нещо друго, припомнете си, че и вие имате абсолютно същото право, като тях, да сте на шосето.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар