Вижте тези изумително красиви места в България!

Как си представяте идеалната почивка? За едни тя е мързел от сутрин до вечер в някой приятен крайбрежен хотел, където просто да се наслаждават на слънцето. За други обаче истинската ваканция е сред природата, вдишвайки сладкия чист въздух и вървейки километри из зашеметяващи пейзажи.

И точно за тези от вас има доста предизвикателни оферти, които да задоволят както добре тренираните планинари, така и прохождащите.

Преходите са сериозно начинание, но обогатяват тялото и душата. Затова е достатъчно да намерите малко желание и със сигурност ще ви хареса. За ваше улеснение фирмите у нас предоставят доста голям набор от организирани планински разходки, предвождани от опитен планинар. Цената на този вид почивки не е

Хотница

Хотнишкият водопад

никак висока, а преживяването остава за цял живот. Така например се предлагат чудни еднодневни излети, които са идеална възможност за прохождащите планинари.

Тръгването е рано сутрин от София и първата спирка е село Хотница. Там се намира и една от най-красивите екопътеки у нас – Хотнишката. Следва лека разходка от 1,5 км, преминава се през каньона на река Бохот. А първата награда за сетивата е още в началото на похода, защото ще се изправите пред 30-метровия Хотнишки водопад. Гледката наистина си заслужава, а и никоя природна сила не може да се сравнява с тази на течащата вода, пише „Телеграф“. По маршрута има кратко стръмно изкачване към скалите в лявата част на водопада, които го ограждат бащински. Стичащите се води си проправят път в каньона, а вие ще ги следвате чрез поредица от дървени мостчета.

Крайната точка на пътеката ще ви разкрие наситена картина от още впечатляващи каскади, вирове и по- малки водопади. За да си отдъхнете, има отново малко возене с автобус. Следващата му спирка е село Емен, което е в непосредствена близост до Еменския каньон. Там е и началото на първата екопътека, изградена у нас. Тук „бонуса“ си ще получите чак в нейния край (преходът е около 3 часа), а той е водопадът Момин скок, на река Негованка. Очите ви ще изпитат затруднение да обхванат цялата палитра, която ви заобикаля. Над 50-метровите отвеси, венци, ниши, сводове, водопади и пещери са като малък приказен свят, който се разкрива пред очите ви. А цялото това преживяване ще ви струва само 43 лв.

В случай че много ви е харесала еднодневната разходка и чувствате как опиатът на планината се превръща в част от вас, препоръчваме да вдигнете нивото на трудност и да пробвате силите си в два дни из Пирин. Тук първа спирка е хижа „Бъндерица“, над Банско. Изкачването с рейс ще ви подготви психически за предстоящия поход, а свежестта на въздуха ще изгони всяка мисъл за градските проблеми.

Същинският преход започва от хижа „Вихрен“, където е и кристалното езеро Муратово. Там е планиран и кратък отдих. Следва спускане към Рибното бъндеришко езеро, което не напразно има такова име, но не се подвеждайте и не носете такъми, защото ловът е забранен. Маршрутът през втория ден ще ви разкрие магията и на връх Вихрен. Много планинари го определят като един от най-трудните за покоряване.

Причината е наистина стръмните на моменти терени и наличието на много ситни скали. Но нека това не ви стряска, дори и тези със слаба подготовка биха се справили, при желание. А стигнете ли трибагреника на върха, ще изпитате неповторимо удовлетворение.

Гледката е на 360 градуса и ако небето е ясно, трудно ще съберете сили да си тръгнете. Вихрен е изпитание, но щом веднъж го покорите, винаги ще искате да се върнете при него за още от божествената му енергия. Нощувката е в хижа „Вихрен“ срещу 12 лв., а целият уикенд ще ви излезе 75 лв.

Старите хора казват, че с яденето идва апетитът, така и с планината. Колкото по-често я виждате, толкова повече ще искате от нея. Затова има прекрасни предложение, в случай че отделите 5 дни от отпуската си и 230 лв. Този маршрут не е тежък, но през всички дни се правят преходи до следващ връх и точка. Сборният пункт е Карлово, защото разходката е из гръбнака на България – Стара планина. От там се товарите в микробус, който ще ви отведе до седловината Беклемето. След това по просторните поляни ще стигнете до хижа „Дерменка“ за кратък отдих.

А после меките килими от букови листа ще ви заведат до хижа „Добрила“ за нощувка. За ден 2 е предвидено изкачване на връх Амбарица през скалните образования Купените и Кръстниците, които ще ви отведат чак до кокетния заслон Ботев. След сладкия планински сън ще покорите първенеца на Балкана връх Ботев и не подценявайте височината му, панорамата е завладяваща.

А след още близо 3 часа ходене ще стигнете до легълцата си в хижа „Тъжа“. Ден 4, започва със спускане към Смесите, а от там към внушителните масиви на връх Кадемлия, на височина 2275 м. За нощта ще се радвате на гостоприемството на хижа „Русалка“. Последният ден е съвсем лежерен и маршрутът си е съвсем като обикновена разходка, която ще завърши в Розовата долина, а ако подбрете правилно сезона, може да изпитате истинско главозамайване от аромата на маслодайните растения. Същинската крайна точка е село Тъжа, където ще се сбогувате с новите си другари. Все пак планината е идеално място за създаване на приятелства, защото тя не привлича и допуска случайни хора в пазвата си!

Подгответе се за приключението

В планината човек никога не знае какво ще се случи, затова има и определени правила на поведение, когато се движите в група. Точка 1 от правилника е да не се делите от групата. Темпото се определя от опитния водач, така че всички трябва да се движат заедно, без значение дали ви се струва бавно.

Имайте предвид, че метеорологичните услови често се променят, затова при влошени такива, водачът има право да променя маршрута за ваша безопасност. В случай че имате установено заболяване, не тръгвайте изобщо на поход, защото ще бъде рисково за вас.

И все пак не забравяйте, че колкото по-издръжливи на натоварване сте, толкова по-леко и приятно ще е за вас преживяването.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар