Как да разберете, че детето лъже?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Когато хванете детето в лъжа, не правете трагедия

dete laji
Това съветват психолозите, като обясняват, че по- слъгването в първите години е част от порастването и е нещо съвсем нормално. То зависи не толкова от възпитанието и семейната среда, колкото от възрастта.

Първите опити за прикриване на истината се правят около третата година. В повечето случаи те са своеобразен защитен механизъм, който предпазва от остри забележки и наказания у дома и в детската градина: „Не съм счупил играчката, кучето я настъпи „,“ Няма да ям, заболя ме коремчето“, „Мама ми каза да не играя с Иво“.

Пикът на лъжите е между 4 и 6 години. Хлапетата прилагат различни стратегии и следят кога ще проработят. По този начин те се опитват да контролират нещата и да бъдат като големите. С напредването на възрастта умението да манипулират околните чрез лъжа се усъвършенства. Тук вече се намесва и още един силен мотив – да се представят в по-добра светлина пред връстниците си или пред възрастните. Например приятелите на 10-годишната Лина ходят на море с родителите си в чужбина, а тя все още не е пътувала извън България. Разказва на децата, че е била на почивка в Испания, за да се „изравни“ с тях и с начина им на живот.

Важно е да пресечете склонността на детето да послъгва, за да спестите възникването на проблеми от различен характер.

Трябва да проявите известна психологическа изкусност. Когато вашият наследник се опитва да хитрува, той не си дава сметка, че невербалните знаци го издават. Неволните движения в долната част на лицето – слагане на пръст в единия край на устните или почесване по носа, сигнализират за лъжа.

По-малките деца дори прикриват с ръце устата си. Специалистите превеждат тези жестове: “ Не аз говоря тези неверни неща, а устата ми. Тя е виновна. “
Недвусмислен сигнал, че детето се опитва да ви метне, е, когато гледа надолу и избягва погледа ви, докато говори. При открит и честен разговор човек търси зрителен контакт, който да му подскаже, че успява точно да предаде мислите и чувствата си на своя събеседник.

Знак за искреност са отворените длани. Ако детето ви говори и крие ръцете си зад гърба, пъха ги в джобовете или държи някакъв предмет, значи нещо се опитва да потули. Много често иска да скрие някоя беля.

И децата пробват да отклонят вниманието от някой проблем, като сменят
темата на разговор. Вместо да отговори на зададения въпрос, вашият син или дъщеря може да започне разказ за случка в детската градина. Ако отново попитате това, което ви интересува, и детето пак заговори за нещо друго, значи не му е чиста работата.

Поощрявайте го да казва истината и му обяснете какви могат да бъдат по
следствията от лъжата. Похвалете го за смелостта да си признае сторена беля: “ Станало е, каквото е станало, пише „Всичко за семейството“. Добре, че ми каза истината. Трябва заедно да помислим как да поправим щетите.“
Ако не успеете да се справите и лъжите се превърнат в навик за вашето дете, потърсете помощта на психолог.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар