Как да подготвим детето за училище след лятната ваканция? (5 златни правила)

Ето как да улесните адаптацията на малчугана и да му помогнете по-леко да премине от свободния и безгрижен живот към строгия ежедневен ритъм.

Лятната ваканция по правило е най-дълга и съответно периодът от завършване на училище до първия звънец заличава всички придобити училищни навици. Цикълът сън-събуждане-училище-прибиране-подготовка за следващия ден-спорт/изкуство-сън в началото за децата изглежда сложен, тежък и отчасти

деца училище

В началото на учебната година децата са доста разсеяни

ограничаващ личната им свобода. Понякога минава доста време, докато те се адаптират към обичайния училищен ритъм.

Проблемът е, че в този период са разконцентрирани, раздразнителни, носталгично настроени. Което пък се отразява на възприемането на уроците и резултатите от проведените тестове или изпитване. Има обаче начин да помогнете на децата да се адаптират по-лесно с помощта на 5 златни правила.

В леглото навреме!

През лятото децата, независимо от възрастта, си лягат по-късно и стават също по-късно. Не очаквайте да промените изведнъж летния им ритъм на заспиване и не оставяйте това за последния възможен момент.

Децата, за разлика от възрастните, имат нужда от малко по-дълъг период за адаптация – поне седмица.

Започнете с половин час и постепенно, ден след ден, „издърпайте“ заспиването в обичайното за училище време. Същото направете и със ставането. Така те няма да усетят рязко промяната и ще свикнат лесно с новия ритъм.

По план

В началото на учебната година неизменно се стига до хаос. Детето бърза за училище, учебниците и тетрадките още не са подвързани, в последния момент се оказва, че сте пропуснали да осигурите някое от задължителните допълнителни помагала. Освен това то тръгва на курс по чужд език, на спорт, на танци и т.н.

Всичко това се стоварва върху главите на родителите, а най-честият потърпевш е майката, която има честта да се грижи за реда и подготовката на децата за училище. Този хаос рано или късно ще бъде преодолян, но дотогава стресът у дома е гарантиран – и за родители, и за деца. За да не се стига до това, направете точен план за ежедневните дейности на всяко дете и го закачете на видно място в дома.

Много по-организирано ще бъде, ако срещу всеки ангажимент има отметка в различен цвят и пряк отговорник за осъществяването. Майката няма как да бъде на 100 места едновременно. Затова разпределете задачите максимално разумно между всички членове на фамилията.

Домашните – навреме!

В периода на адаптация децата ще опитват да отлагат подготовката на уроците за следващия ден и домашните, за да поиграят още малко или просто, за да си говорят по телефона с часове с най-добрия приятел.

Бъдете непреклонни и наложете строги правила. Домашните и уроците трябва да бъдат подготвени навреме, а не в последната минута. Това е важно, защото ако сега позволите на детето да ги отлага, то този му навик ще остане и след периода на адаптация. А тогава вече ще ви бъде по-трудно да се намесите. След като веднъж свикне с този цикъл, за детето ще бъде дори по-лесно да го спазва.

Предварителна подготовка

За вас, а и за децата, ще бъде по-лесно и удобно, ако предварително подготвите част от необходимите материали за училище.

Независимо какви изисквания има всеки учител, то съществуват неща, които така или иначе трябват. Това са пособия за писане, за рисуване, ножица, гумичка, острилка, етикети… Когато се налага да подвързвате тетрадки и учебници, максимално улеснете тази дейност, залагайки на готови подвързии.

Самозалепващото фолио отнема време, а подвързването с хартия добавя тегло и раницата става още по-тежка. Колкото по-леки и бързо слагащи се подвързии изберете, толкова по-добре. За да олекотите раницата, избирайте тънки тетрадки, които да сменяте, щом се изпишат. И една хитрост за малките ученици – разпределете в папки по цвят помагалата по различните предмети. Така детето ще намира лесно в раницата онова, което му трябва.

Закуска и обяд

Ако в училището на децата ви има традиция да се носи домашна храна в кутия, то не оставяйте тази работа за утрото, а подгответе всичко още от вечерта. Така няма да губите време преди училище в подготовка на продуктите.

По същия начин бихте могли от вечерта да подготвите основните съставки за сутрешната закуска на децата у дома. Така тръгването на училище ще бъде с по-малко бързане и стрес, пише „Журнал“. И нещо хитро – задължително добавете към закуската свежа напитка за бързо събуждане – например прясно изцеден портокалов сок, и продукт, който дава полезна енергия. Това ще разбуди децата окончателно и когато стигнат в училище, те ще бъдат свежи и готови за новите знания.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар