А вие купихте ли си домашни соковарка?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Приготвянето на домашна зимнина пак е на мода заради липсата на консерванти, стабилизатори и оцветители в нея

соковарка
Освен сладка, лютеници и туршии много примамливо е да си затвориш в шишета и буркани прясно изцедени плодови сокове без да ги стерилизираш. Това е възможно с помощта на соковарка.

Уредът бил доста популярен у нас в близкото минало. Обикновено домакинствата се снабдявали с него от Русия, където и днес соковарките широко се ползват за приготвяне на домашни плодови сокове. В момента може да си купите соковарка от големите вериги за бяла техника както и от интернет магазините срещу стотина лева. Какво е добре да знаете при избора и ползването й?

Има два вида соковарки – без и с вграден нагревателен елемент, като електрическа тенджера. Първият вид е по-разпространен и по-практичен, защото се почиства и мие без проблем.

Принципът на работа на соковарката се основава на действието на парата върху плодовете и извличането чрез нея на сока от тях. Има три отделни съда, които се поставят един върху друг. В долния се налива вода, средният е за събиране на сока, горният е т.нар. плодов кош, в който се слагат почистените плодове и се захлупват с капак от закалено стъкло. Водата кипва, парата преминава през плодовете, извлича сока и той кондензира в средния съд. От него излиза тръбичка, по която сокът се стича в затоплени стъклени съдове. Вместимостта на соковарките е различна – от 4 до 20 л. При покупката винаги уточнявайте за коя вместимост става дума – на съда за готовия сок или на плодовия кош, защото по този въпрос често възникват недоразумения. Търсете уред от качествена неръждаема стомана, а ако имате готварски индукционен плот, специално се поинтересувайте дали моделът, на който сте се спрели, е подходящ за нагряване чрез индукция.

Големият плюс на соковарката е, че готовият сок се затваря веднага и няма нужда от допълнителна стерилизация. За целта трябва да напълните шишетата или бурканите до самия ръб, ако има пяна, да я оставите да излезе и да допълните съда. Обработката на плодовете с пара е по-щадяща от изстискването им например с центрофугираща сокоизстисквачка и в сока се запазват повече полезни вещества.

Ако искате все пак да засилите сладостта, може да сложите малко захар или в плодовия кош или на дъното на стъклените съдове.

В соковарка сокът се приготвя относително бавно – един цикъл на обработка трае от 45 мин, до 2 часа, според вида на плода, пише „Всичко за семейството“. Изцеденият плод може да се ползва за приготвяне на мармалад или за направа на сладкиши.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Recent Posts

1 коментар

  1. Шерифе османова says:

    Търся соковарка вместимост 20 литра

Добавете коментар