Това са най-добрите научно доказани идеи за дълголетие!

Колкото и странно да звучи, цветята вкъщи, яденето на диня и люти чушки са едни от тайните на дълголетието, твърдят различни изследователи. Оказва се, че е направо елементарно да прибавим някоя и друга годинка към живота си. Ето най-добрите идеи за това.

Градинка на балкона

Градинка на балкона

Направете си градинка на балкона!

Отглеждането на цветя у дома доказано намалява риска от преждевременна смърт с 12%. И е много добра превенция срещу респираторни заболявания и рак. Това е мнението на учени от Харвардския университет.

Запазете младостта на клетките си с… диня!

В изданието European Journal of Nutrition е публикувано скорошно изследване, обхванало над 3660 възрастни, което разкрива, че хората, които редовно ядат червени, оранжеви, жълти и тъмнозелени плодове и зеленчуци (диня, моркови, тиква, спанак и др), имат по-дълги теломери спрямо хората, които рядко хапват такива продукти. Теломерите са окончанията на хромозомите, нещо като „молекулярни шапки“, които при всяко делене на клетката се скъсяват. Под определен минимум на теломерите, клетката вече не може да се дели и умира. По-дългите теломери означават по-бавно остаряване на клетките и по-малък риск от атеросклероза, алцхаймер, рак и много други заболявания.

Науката: изследователите обясняват, че каротеноидите (органични пигменти, които придават оранжевите и червени цветове на плодовете и зеленчуците) са много мощни антиоксиданти, които помагат на клетките да се предпазват от вредите, нанасяни от свободните радикали.


И една ябълка!

Както казват: една ябълка на ден пази доктора далеч от мен. В публикация на British Journal of Nutrition се посочва, че ябълките са най-богати сред всички плодове на животоудължаващи компоненти: фибри, витамин С, калий, магнезий и флавоноиди. Изяждането на една необелена ябълка дневно намалява с цели 35% вероятността от смърт вследствие на сериозно заболяване.

Осигурете си повече години с…ходене вкъщи!

Само 10 мин ходене дневно – това можете да направите и разхождайки се из дома си, докато текат реклами по телевизията или пък докато говорите по телефона. Само с този лесен способ ще удължите живота си чувствително, сравнено с варианта да гледате целия филм, разположени на дивана или пък да сте седнали, докато си приказвате с приятелките си. Това става ясно от публикация в специализираното издание Medicine & Science in Sport & Exercise.

Науката: седенето в продължение на часове се свързва с повишен риск от широк спектър сериозни и силно разпространени болести, сред които и сърдечни неразположения. Ставането и извършването на някаква лека активност намалява тази опасност.

Спрете преждевременното остаряване, като бъдете благодарни!

Сигурно понякога се гневите на живота си заради дребни ежедневни неволи, като попадане в задръстване например. Обуздаването на нетърпението и гнева помага за забавяне на процеса на стареене на клетките, благодарение на понижаването на стреса. А как да се успокоите в ситуация, която ви е неприятна ли? Най-лесният начин е да се сетите за всички онези неща, за които може да сте благодарни. Науката: според публикувано в Psychological Science изследване: чувството на благодарност помага да се фокусираме върху голямата картина, да осъзнаем важните неща и да се сетим за онова, което ни прави щастливи (като например фактът, че се прибираме у дома след малко и там с радост ще ни посрещнат децата). Този мисловен подход помага мигновено да отпуснем и откъснем от разсъжденията за нещата, които ни напрягат.

Протегнете ръка на нуждаещ се!

Да занесете тежката торба с покупки до дома на възрастна съседка или пък да направите друга добрина (на познат или непознат), намалява за вас риска от преждевременна смърт с цели 60%. Причината е в подобряване на настроението и по-оптимистичния мироглед, който имат хората, готови да помогнат на околните. По този начин сами виждате, че светът не е толкова лошо и страшно място, и този позитивизъм и увереност помагат за поддържането на по-ниски нива на стрес. Освен това, правенето на добрини осмисля живота, което пък е стимулиращо за полагане на повече грижи за собственото здраве и благоденствие.

Поддържайте в добра форма артериите и белите си дробове с… люти чушки!

Изследване сред 487 375 възрастни от различни нации разкрива, че хората, в чиято традиционна кухня е характерно да се яде поне 1-2 пъти седмично люти продукти и ястия, са с 10% по-малко застрашени от умиране в млада възраст (особено от рак, сърдечни заболявания и респираторни проблеми), в сравнение с онези, които не ядат пикантни храни. Хората пък, които хапват всеки ден люто, увеличават въпросния процент даже до 14.

Науката: съставките на пикантните подправки и храни (например капсаицин) тушират вредите, които нанасят свободните радикали, успокояват възпаленията, намаляват риска от затлъстяване и възпрепятстват растежа на раковите клетки!

Пийте кафе!

С кофеин или без, напитката е богата на антиок- сиданти и други необходими ни вещества, които подобряват здравето чрез оптимизиране на инсулиновата чувствителност, а доставят и редица други ползи за организма.

Източник: Журнал за жената

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар