Как да се справите с подпухналите очи?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Събуждате се с подути клепачи или в края на деня усещате тежест? Причините за това състояние могат да бъдат различни. Но има ефикасни средства, които ще ви помогнат да преодолеете дискомфорта.

Подпухнали очи

Подпухнали очи

От какво се провокира това състояние?

Подпухналите очи всъщност са често срещан проблем. Преди да предприемете каквото и да е обаче, би било добре да се консултирате и с подходящ специалист, който да прецени конкретното състояние и съответно лечение. Но като цяло клепачите се подуват най-често поради умора, липса на достатъчно сън, задържане на течности, сезонни алергии и алергични реакции от различен характер, конюнктивит, прекомерно излагане на слънце, дразнене от прах и липса на ежедневни хигиенни грижи.


Как се проявява?

Подуването на очите се проявява по различен начин. Когато например е в резултат на алергия, то може да е съпътствано със зачервяване, сърбеж, замъглено зрение и оток върху част или цялото лице. Но ако причината е конюнктивит, освен подути или тежки клепачи, се забелязва и отделяне на жълтеникав секрет, както и болка в самите очи. При умора, подпухването върви в комбинация с усещане, сякаш нещо прогаря очите. Когато подуването е причинено от задържане на течно­сти, то преобладаващото усещане е за тежест в очите и периокуларната област.

Как да се справите?

Това зависи от причината. Ако е бактериален конюнктивит, то единствено лекарят ще определи какво лечение е необходимо. В случай на алергия, обикновено се предписват антихистаминови капки за очи. Но отново е важно да се консултирате със специалист, който да прецени точната дозировка. При много силна алергия например лекарят може да предпише и допълнително лечение. Разбира се, съществуват и някои „бабини“ рецепти, които помагат, когато причината за подуването е умора, недоспиване или временно раздразнение. Лайката, метличината и слезът са известни и като мощни деконгестанти (съдосвиващи). Те имат силно успокояващо и противовъзпалително действие. Използват се компреси от тампони за сваляне на грим, напоени с охладена отвара или запарка от тези растения. Много важно е течността да бъде охладена, тъй като топлината още повече ще раздразни очите. При подуване в резултат на задържане на течности, е достатъчно да наложите клепачите с охладени пакетчета от използван чай.

Кои навици могат да предотвратят подуването?

За да се събуждате с отпочинали очи, е нужно да направите малки промени в ежедневните навици. Храната е една от тях. Намаляването на алкохола, животинските мазнини и солта, особено през летния сезон, ще ви помогне да намалите и подпухването, свързано със задържането на течности. Пиенето на много вода и билкови чайове е важно, тъй като улеснява изхвърлянето на токсини и пречи на задържането на течности. Зеленолистните зеленчуци, цитрусите и дребните червени плодове също са много полезни и добра превантивна мярка срещу подпухването и тежките клепачи. Златно правило е да почиствате клепачите си с подходящ козметичен продукт сутрин и вечер: сутрин – защото дори и по време на сън по кожата се натрупват нечистотии, и вечер – за да отстраните всички следи от грима.

 

5 ефективни решения за кожата около очите

5 съвета за уморени очи

9 предимства на чай от лайка за кожата и тялото

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар