Как морето ни прави по-щастливи?

Комбинацията от слънце, вода и вълни възстановява, зарежда с енергия, релаксира. Присъствието на плажа може да замести фитнеса. И това съвсем не са единствените ползи. Ето още няколко, при това – научно доказани.

Морето ни прави по-щастливи

Морето ни прави по-щастливи

Антитрес ефект

Според прочутия морски биолог Уолъс Дж. Никълс морето ни прави не само по-спокойни, но и много по-щастливи. И това съвсем не са празни приказки. Доказват го и американски учени. Те проследили как водата влияе на тялото и ума. Резултатите са впечатляващи. Първата реакция е понижаване нивата на тревожност. Според учените този антистрес ефект се дължи на комбинацията от няколко елемента. Слънцето буквално сгрява тялото и душата, шумът на морето успокоява, лекият бриз спомага за усвояване на кислорода, а вълните нежно масажират и така помагат за изхвърляне както на токсините, така и на негативните емоции.

Възможност да стоим на окрито

Стоенето на морския бряг е полезно за организма и заради наличието на минерални соли и йодни пари. Това всъщност е в основата на таласотерапията. Съчетанието между солена вода, разходки и плуване е естествен начин за укрепване на организма и имунната система. Конкретно разходките на открито по брега стимулират чувство за позитивност и възстановяват щастливите спомени, сочи друго американско изследване.


Креативнаст и концентрация

Британски психолози установили чрез интересен експеримент, че хората, които работят в помещения с панорамна гледка към природа, са много по-продуктивни от онези, затворени в стаи без прозорци, такива с изглед към небето или гледащи в стена или други прозорци. Според тях гледането на природа не само облекчава очите, но и повишава концентрацията и креативността, повдига самочувствието и успокоява. Същото може да бъде постигнато и по време на ваканция край морския бряг, където гледането на хоризонта влияе по сходен начин, но има дълготраен ефект.

Добро и за бременни

Холандско проучване от 2013 г, проведено сред 1040 бременни жени, показва, че морската среда благоприятства развитието на плода, а морето облекчава гръбначния стълб, тъй като отнема от теглото, пък било то и за кратко. Морската вода също така подобрява кръвообращението, повишава настроението и предава положителни вибрации от майката към плода.

Синият цвят – релаксиращ

През 2003 г. британски учени провели любопитен експеримент с хора от различни краища на света с цел да докажат благоприятния и релаксиращ ефект на синия цвят. Но не синьото на стените в дома, а естественото синьо в природата. Морският бряг се оказал най-сериозният концентрат на този цвят, тъй като среща морето и небето. Според хромотерапията синьото успокоява ума, внушава доверие, укротява емоциите, отмива (в буквалния и преносния смисъл) напрежението от тялото.

Презареждане

Според италиански психолози най-подходящата поза за презареждане е… върху морето. Нужно е само да легнете по гръб върху водата, да затворите очи и да се отпуснете максимално, наслаждавайки се на ласките на слънцето върху клепачите си и гальовната милувка на вълните по тялото. Тази поза възстановява силите, премахва напрежението, релаксира ума. Ефектът идва благодарение на два важни фактора: върху водата силата на гравитацията не действа, а във водата човешкото тяло се намира в естествената си среда. То е съставено от 90% вода при кърмачетата и 75% при възрастните и с напредване на възрастта този процент постепенно намалява. Но всеки път, когато се гмуркаме, лежим върху водата или имаме пряк контакт с морето, процентите леко се възстановяват, твърдят италианските специалисти.

Положителни емоции

В морето или край морето падат задръжките, които сами си налагаме като възрастни, и имаме възможност да играем, скачаме на вълните и изобщо – да се държим като деца. Със свалянето на дрехите на плажа, символично сваляме и ролите, които изпълняваме в живота, твърдят френски психолози. Контактът на слънцето и водата с голото тяло ни кара да се чувстваме щастливи, провокира положителни емоции и усмивки, създава усещане за удовлетворение и най-чиста радост.

Слънцето край морето е полезно

Слънчевите лъчи безспорно са полезни за човешкия организъм. Те стимулират производството на витамин D, засилват имунитета, заздравяват костите, повишават настроението, помагат за преодоляване на депресията. Край морето, когато тялото е разголено максимално, те имат възможност да достигнат до почти всеки сантиметър от кожата. Но не бива да забравяте, че освен полезни, слънчевите лъчи, могат да бъдат и опасни. Затова – стойте под крайморското слънце само със слънцезащитни продукти!

Подобрява кръвообращението

Как? Като ходим боси по плажа. По този начин се активират обмяната на веществата и кръвообращението, като в същото време ходенето бос е полезно за поддържане на добрата форма. Според китайската медицина върху стъпалата под формата на активни точки са проектирани всички човешки органи.

А ходенето бос помага за стимулирането им чрез нежния масаж на мокрия пясък под стъпалата.

Почивката на море може да замени фитнеса!

Побитите камъни лекуват с магическа сила!

Преди пътуване кое по-напред?

Етно стилът ще властва това лято!

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар