Парите в съвместния живот: не водете войни заради тях! – 2

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Всяка двойка може да изпадне в период на финансово затруднение и единият да влезе в ролята на пестеливия, а другият – на безцеремонно харчещия. Не се оставяйте на неприятните си чувства поради разминаването във вижданията за ситуацията – най- вероятно и вашият партньор си има своите съображения.

СИТУАЦИЯ 2: „Той харчи като луд!”
„Четири дни, четири звезди, ол инклузив. Това е супер!“, хвали се наляво-надясно Мартин със „суперофертата“ за кратка луксозна почивка. Жена му Ани обаче прибавя: „И след това – четири червени нули в банковата ни сметка.“ Но в крайна сметка тръгва с него, защото сърце не й дава да му каже: „Не виждаш ли, че просто не можем да си позволим това“.

Мартин защитава позицията, че животът е достатъчно кратък, за да се лишаваме от каквото и да било.

Нейните приятелки й завиждат. Но те не знаят, че Ани е намерила и второ място, откъдето да изкарва пари. Направила е това, за да успяват да си покриват всички разходи. Но какво са левчетата, които тя изкарва допълнително, сравнени с огромните разходи на Мартин, който пръска пари? Ей така, без да се замисли, отива и купува нов телевизор!

Какво се крие зад това поведение? Много прахосници всъщност живеят със страха, че не са достатъчно обичани от партньорите си. И решават, че трябва да си купят благоразположението и обичта. Мотото им е: „Аз решавам, какъв да бъде стандартът ми на живот.“

Съвети за хармонично съжителство
Добрата информираност за реалната финансова ситуация.и отделянето на пари за важни текущи разходи би трябвало да намали разправиите и напрежението.

Системата на трите сметки
Една сметка за нея, една за него и една за общо ползване. Парите се разпределят на дялове, които отговарят на заплатите. Внимание: когато става въпрос за семей­ство обаче, парите трябва да се разпре­делят на три равни части.

Контрол на средствата
Колко пари имаме на разположение? Онзи, който е наясно с този въпрос, гледа в бъдещето с по-голямо спокойствие и перспектива и има по-добри аргументи срещу ненужните разходи. Ако ще се прави точна сметка, не забравяйте и за дребните харчове, каквито са например посещението на лекар или минаването през аптеката.

Мечти и желания
Какво за мен е важно в този живот? Какви желания, какви цели и какви страхове имам? Това са въпроси, с които и двамата партньори би трябвало да бъдат наясно.

Как да стигнем до разбирателство
При описаното коренно различно отно­шение към парите съществува голяма опасност „двубоят“ между партньорите да се изостри до крайности. Помнете, че благородството и великодушието са качества, които ще направят живота ви по-лесен. Важното е да се съобразявате с партньора си и да достигате до взаимни компромиси.

 

 

СИТУАЦИЯ 1: „Омръзна ми твоята спестовност, това вече е прекалено!”

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар