Какви трябва да бъдат правилата за употреба на мобилния телефон от децата?

Ти лайф за Лекува

Щом децата тръгнат на училище, почти всички родители им купуват мобилен телефон, за да могат да ги контролират

дете телефон
Мнозина обаче забравят да обяснят правилата. Първото е, че използването на телефона по време на учебните часове е забранено, и то със закона за училищното образование. Така че най-добре да е изключен.

В междучасието или след края на учебния ден детето може да включи телефона и да види кой го търсил. Обяснете, че е редно да върне единствено пропуснатите обаждания от познати номера. Нека не се обажда на непознати. Не бива обаче да прави това, докато върви към къщи. Разговорът намалява вниманието при пресичането на улици. Не е възпитано да говори, докато пътува с градския транспорт или училищния автобус.

Телефонните позвънявания в неподходящо време са досадни, а понякога и стресиращи. Рано сутрин и вечер след 8 часа не е желателно да се обажда. Ако обстоятелствата го налагат, детето трябва най-напред да се извини за причиненото неудобство и да попита събеседника дали има време за разговор.

Телефонните диалози трябва да протичат стегнато и по същество. Това важи в по-голяма степен за страната, която приема обаждането. Ако вашето дете търси по-пространен разговор, редно е то да се обади.

Посъветвайте го да не прекъсва събеседника си. Така няма да разбере докрай какво той е имал предвид. Освен това търпението да изслушваш другия винаги прави добро впечатление.

Говоренето трябва да е ясно и с достатъчно силен глас, което не означава да се вика. А така и околните чуват разговора. Ако наистина връзкатае лоша, по-добре да се прекъсне и да се възстанови отново.

Ако по стечение на обстоятелствата детето се обажда по чужд мобилен телефон, най-напред трябва да се представи.

Когато е в компанията на свои съученици, а телефонът му звънне, редно е да каже „извинете“, преди да натисне зелената слушалка, и да направи няколко крачки встрани, за да не пречи с разговора си.

По правилата на добрия тон би трябвало този, които е позвънил, пръв да каже „дочуване“. Но ако някое приятелче често звъни на детето ви и няма чувство за мярка, вашето може да заяви: „Бихме могли да поговорим по-дълго, като се видим“.

Когато детето набира номер и без да иска сгреши, не е редно да затваря веднага. Трябва да се извини за грешката.

Обяснете, че шегичките по телефона дори когато са безобидни, са дразнещи. Недопустимо е безпричинното обаждане на системата за спешни случаи 112. Това само задържа линията и пречи за свързването на някой, който наистина има нужда от помощ.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар