Как цветовете у дома влияят на настроението ни?

Богът на морето Нептун нахлува в дома ни и със своя тюркоазен цвят завладява всички стаи, като внася настроение, свежест и романтика.

Този интересен нюанс на синьото е вдъхновен от морето, а в много култури е смятан за защитен талисман, цвят на състраданието и изцелението, на вярата и истината. В началото на тази седмица на официално

дом

По-наситените цветове стимулират интелекта

събитие в столицата тюркоазът бе избран и за цвят на годината. Близо 400 интериорни дизайнери, продуктови мениджъри и специалисти по колористика поставиха короната на Нептун и го определиха като практичен, успокояващ и енергичен. Всъщност най-голямото качество на цвета е, че той е универсален за нашия интериор, защото предлага богат избор от съчетания. Всяка комбинация обаче носи своя собствено емоция.

Неслучайно великият художник Пабло Пикасо е казал, че цветовете също като чертите на лицето следват емоцията. Едни успокояват, други ни зареждат с енергия, трети ни правят по-креативни. Те стимулират различни точки и импулси в тялото, мислите и духа ни, като без да подозираме, оказват огромно влияние върху общото ни състояние и настроение. Виолетовото например е цветът на духовността. Синьото стимулира интелекта, зеленото е цветът на баланса, жълтото на емоцията, а червеното на физическото.

Всеки от тях ни доставя любов, страст, смелост, оптимизъм, увереност, хармония, мир, доверие – цяла палитра от чувства. Освен духовно обаче, цветовете могат да влияят и на здравословното ни състояние.

Топлите и огнени нюанси могат да повишат кръвното ни налягане, да учестят пулса и дори да ни накарат да дишаме по-трудно и с повече усилия. От друга страна, студените цветове понижават кръвното и пулса, забавят дишането и разширяват кръвоносните съдове. Ето защо ключът на хармонията се крие в правилното им съчетание, пише „Телеграф“. Не трябва обаче да пропускаме и нюансите. По-наситените цветове стимулират интелекта, чувствителността и идеализма, а по-бледите увереността, дружелюбността и уединението.

Цветът, който по някакъв странен начин се намира по средата и съчетава по малко от всичко това, е именно Нептун. В комбинация с бяло например той е особено подходящ за спалнята, защото създава усещане за романтика с лек винтидж нюанс. Ако бъде съчетан с нюансите на лилавото пък, тюркоазът може да се впише чудесно и в хола, като вкара в помещението свежест, светлина и приветливост. Цветовете от палитрата на жълтото и цикламеното също са идеален партньор за Нептун, защото носят със себе си топлината на лятото.

Особено подходящо е за коридори и по-тъмни помещения, които ще изглеждат като осветени под влиянието на цветовата комбинация. Ако пък сте любители на по-неутралния интериор, можете да комбинирате тюркоаза със земни тонове като кафявото. Това е много по-непретенциозен избор, който лесно ще пасне на почти всяко обзавеждане и стил. По-рядко цветът на годината е използван в кухнята, но това в никакъв случай не значи, че е неподходящ. Напротив, той би могъл чудесно да се впише в тази по-артистична среда, ако го съчетаете с цветове в гамата на зеленото. Разбира се, когато говорим за тюркоаз, най-честата асоциация за помещение, решено в този нюанс, е банята.

В случая обаче далеч не става дума само за цветовете на стените в жилището ни. Дори напротив – Нептун може да присъства свободно, като един съвсем отделен детайл в помещенията. Завесите, чаршафите, меката мебел, килимите и още по-дребни неща като полилеите, вазата или дори само рамките по стените ще станат основен акцент в дома ни, ако техният цвят е тюркоазът. Ако пък не сте фен на големите промени, може да започнете именно от нещо малко, което да внесе свежест в мрачните стаи през студената зима.

Оцветете стария шкаф или претапицирайте любимият си стол, а когато топлите месеци настъпят, не се колебайте и експериментирайте още по-смело. Можете да започнете само с една стена. Изчакайте известно време, за да свикнете и да решите дали наистина ви харесва и след това боядисайте срещуположната например. Комбинирайте смело и търсете вашето собствено съчетание, което ще извика у вас позитивни емоции и добро настроение.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар