Извлечете ползи от конфузните моменти в брака!

Да се смеем ли, да плачем ли, да си замълчим, или да си кажем…

Обичам го, но понякога ме отвращава
При по-продължи­телни връзки няма как да не станете свидетели на някои нелицеприятни изпълнения, твърдят семейните терапевти. Такава е случката, която споде­ля Кристина, 33 г., омъжена от 9 години. „Винаги съм смятала, че нямаме проблеми е леглото докато веднъж влязох в баня­та и видях мъжа си под душа, докато се „обслужваше“ сам. А бяхме правили секс преди малко, направо се втрещих“ Засипала го с въпроси от рода „Не ти ли стигам, какво става..“, вдигна­ла скандал колко отвратително се била почувствала.

За нейна изненада той въобще не се притеснил, а просто й отвърнал, че следва­щия път няма да забрави да заключи вратата на банята. После обаче успял да я успокои, като я уверил, че много я обича, припомнил й, че в началото на връзката си са правили секс нонстоп, но след време вече не била винаги готова за продъл­жителни маратони. „Разбрах, че мъжът ми наистина има по-силно либидо от мен, но никога не ме е упреквал за това просто се е справял сам. Не ми е изневерявал с друга жена. Обичам го, но все още понякога ме отвращава мисълта за това което прави под душа.“

Положителната страна на ситуацията според психолога:
Самозадоволява­нето не е срамен акт, то не пречи на половия живот на двойката. Съпругата е реагирала, сякаш е хванала мъжа си на местопрес­тъплението (обикновено така се държат майките на тийнейджъ­рите), а много по-добре би било да се включи в играта под душа. В случая обаче тя не изпитва желание за повторен акт, така че не бива да се „отвращава“, както казва, от това, което е видяла. Нима е по-добре да трябва да „из­търпи“ втората серия само и само да задоволи партньора си?

Мъжът й е изиграл положи­телна роля, като е провел разго­вор след конфузната ситуация, а не е оставил нещата само до обещанието да заключва врата­та на банята. Случката може да стане повод за разнообразяване на интимния им живот, защото сексът при тях е скрепен с любов, а хора, които се обичат, намират много начини да си доставят еротично удовлетворение.

Забравихме годишнината си, но се посмяхме от сърце
Ваня, 38 г., разказва как една вечер свекърва й звъннала по телефона на сина си и попитала: „Какво правите, празнувате ли?“ „Какво да празну­ваме отвърнал той и в следващия миг им „светнало“ и на двамата, че на тази дата преди 10 години се били оженили. „Прихнахме, защо­то въобще не се бяхме сетили, толкова други неща ни бяха на главата – работа, деца, къща. Сашо приключи разговора с майка си набързо и веднага започна да ми се извинява, но аз казах: „Мило, стига, никой не е умрял, важното е, че ние сме заедно и се обичаме, нали!“ После го обърнахме на майтап, че явно вече остаря­ваме и изкуфяваме, как поне единият не се е сетил за празника, и то юбилей. Истината е, че се почувствах щастлива – връзката ни вече е стъпила на такава здрава основа, че ней е необходимо да отбелязваме годишнини, прос­то можем да превърнем всеки ден в споделен миг на топлота, взаимност и смях от сърце.“

Положителната страна на ситуаци­ята според психолога:
Хубаво е да сте на една вълна – такъв е случаят, за който става дума, но и при други гафове е много по-добре да ги посрещнете със смях, вместо със сръдня.

Мъжът ми ме изложи пред хората
Ана, 42 г., разказва колко засрамена се е почувствала на едно парти в караоке бар. Празнували рожден ден на общ приятел и веселбата вървяла с пълна пара. Докато мъжът й Симеон, на 48 г., не скочил на сцената. Започнал да пее You can leave your hat on, да я сочи и подканя да се включи, както правят звездите, избрали си някоя готина мацка от пуб­ликата. „Не само, че не може да пее като Джо Кокър, но стана още по-зле, като започна да пра­ви онези похотливи движения на стриптийзьорите. Направо ми идеше да го смъкна от сцената – нему отиваше нито на възрас­тта, нито на фигурата. Само че ме беше толкова срам, че не смеех да помръдна от мястото си“, признава Ана.

На въпроса на терапевта как е приела изпълнението на съпруга й тяхната компания, тя отвръща: „С бурни аплодисмен­ти, не само те, но и другите хора в бара. Приятелите ни бяха във възторг, мъжете не спряха да го хвалят до края на вечерта, а жените ми повта­ряха, че страшно ми завиждат. Само на мен никак не ми хареса. Изцепката му показа, че след толкова години брак той всъщ­ност не ме познава – как можа да си помисли, че ще ме накара да се чувствам секси по този неприличен начин пред толкова хора…и

Положителната стра­на на ситуацията спо­ред психолога:
Съпругата се е притеснила от това, че мъжът й се излага – добър знак, след толкова години брак той не й е безразличен. Неговата „изцепка“ (според думите й) също е добър знак за отношенията им – колко женени мъже на тази възраст биха отправяли „неприлични предложения“ на собствените си съпруги, и то почти техни връстнички? Завистта на жен­ската част от компанията е била искрена, а похвалите на мъжете може би са били отправени и към самата нея – те са я поглед­нали с друго око. Вероятно дру­гите двойки са си помислили за своите половинки, което е още едно добро дело за приятелите.

Най-важният извод: споделете настроението на половинката си, преодолейте притеснението и покажете на света, че все още сте една гореща двойка.

23 % от мъжете и 19 % от жените изневеряват на брачните си половинки. Преди векове се смяташе, че мъжете са два пъти по-неверни от жените, но днес разлика между половете по този показател почти се е стопила, твърдят американски семейни психотерапевти. Причините, поради които обаче половинките кръшкат, са различни – омъжени­те дами го правят поради сексуална несъвместимост или незадоволеност, докато на съпрузите просто им е слаб ангелът, обясняват специалистите.

 

Как да спасим брака си?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар