История на парфюмите…Употребата на парфюма започва да става по-лична…

промоции

В продължение на много години, използването на парфюма е било ограничено до свещениците, които извършвали религиозни церемонии, а също и много богатите можели да си го позволят. Тези достатъчно богати, за да имат парфюм,  и влиятелни хора, започнали  да влагат по-лични причини в използването на ароматите. В съответствие с идеята, че са духовно чисти, те стигат до прозрението, че биха могли да спечелят благоговението на боговете ако не само изпълват въздуха с парфюм, но се покрива с него изцяло.

Това довело до практиката на накисване на уханни растения и смоли във вода и масло, и триене на течност по цялото тяло. Тъй като тази практика продължила дълго време, свещениците се отказали  „правата” им върху скъпоценните аромати, давайки право и на други да ги използват. Така в усилията да се създаде идеално чисти общество, било заповядано хората да ползват парфюм най-малко веднъж седмично.

Следващата логична стъпка за това е хората да започнат да използват парфюм в техните бани. Идеята на луксозните бани на гърците и римляните, всъщност идва от египтяните. Те са се къпели с голям ентусиазъм. Маслата помагали да се защити кожата им от изсушаване в горещия климат, което дало и началото на кремовете и мазилата за овлажняване на кожата.

Шишенцата на парфюмите винаги са били атрактивни…

Египтяните третират своите парфюми с голямо уважение, и вярват, че само най-добрите флакони са достатъчно добри, за да запазят качествата им. Полагани са страхотни усилия, за да се произведат особено красива флакони. Египтяните използвали екзотични материали като алабастър, абаносово дърво и порцелан. Когато стъкло като материал, идва за първи път в Египет, то се е считало дори за по-ценно от скъпоценни камъни и така се превръща в предпочитан материал за съхранение на парфюмите.

Обърнете внимание на шишенцата, в които парфюмите се продават  днес, и ще видите, че тази практика не се е променила в продължение на хиляди години. Днес флаконите за парфюми са толкова привлекателни, така като те винаги са били. А сега, производителите са много по-иновативни, с техния дизайн.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар