История и тенденции при парфюмите …от началото до 12-ти век

промоции

Когато гърците и римляните се местят в Египет, те обикнали парфюмът, маслата и мехлемите, които египтяните използвали. Те бързо се научили как да ги произвеждат, и започнали да добавят свои собствени щрихи. Счита се, че гърците са първите, които направили течен парфюм. За да го направят, те използвали смес от ароматни прахове и тежки масла – без никакъв алкохол.

Гърците са ценили високо някои цветя, особено на лилия и роза. Така че всеки аромат, подобен на тези, се смята за един от най-добрите. Те използват масла, като зехтин и бадемово масло, за улавяне на аромати на цветя. В допълнение към кремовете слагали и рози,  копър и корен на перуника. Гърците са обичали да се къпят с тези ароматни масла, и мъжете и жените ги използват за всички части от телата им, както преди, така и след баня.

Тази практика била разпространена в римските бани, където има всички видове благовонни масла, във всякакви форми и размери. Римляните са се къпели по три пъти на ден, така че е трябвало да имат много под ръка. Те дори слагали парфюм на домашните кучета и коне. На угощенията им, слагали дори парфюм върху крилете на птиците, за да може, когато летят из стаята да освобождават аромата с крилете си. Те също така поставяли парфюм на своите мебели. А слугите носили разнообразие от аромати по тях. Това се казва ароматно общество!

 

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар