Хипертонията се лекува, ако се хване навреме

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Хипертонията е заболяване, при което кръвното налягане в артериите е повишено

cardio По данни на Националната лига по хипертония в България са засегнати 42,8% от мъжете и 39,7% от жените между 24 и 65 години. Според проучванията всеки трети с този проблем във възрастовата граница 35-44 години не знае за заболяването си. Тревожна е и статистиката за подмладяването на артериалната хипертония.

Ранната диагностика на болестта има водещо значение за предотвратяване на нейното развитие и усложненията миокарден инфаркт и инсулт. Проблемът е, че повечето хора с високо кръвно налягане нямат оплаквания дори при високи стойности. Силното главоболие, кръвотечението от носа, замайването и причерняването се появяват едва когато артериалното налягане достигне живото-застрашаващи стойности.

За да сте спокойни, че хипертонията няма да ви изненада, не пропускайте ежегодния профилактичен преглед. При измерване на кръвното лекарят ще прецени дали се налага допълнително проследяване. Ако при вас са налице рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, много е възможно да ви проведат и други изследвания. Има вероятност хипертонията да се окаже вторична, т.е. да е причинена от друго заболяване.

Навременното установяване на високото кръвно налягане позволява да се вземат ефикасни мерки. Само с промяна в начина на живот, без да приемате медикаменти, бихте могли да контролирате стойностите на кръвното.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар