Съвети за зачеване от професор Хорхе Чаваро

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Професор Хорхе Чаваро е преподавател в Харварт и това са неговите съвети за зачеване, свързани с храненето

зачеване Повече витамини

Никога не е твърде рано да започнете прием на витамини. Хората им отдават голямо значение, особено на фолиевата киселина. С тях се избягват рисковете бебето да се роди с дефекти. Натрупаха се и доста научни данни, че витаминните добавки подобряват овулацията и снижават риска от помятане, фолиевата киселина увеличава броя на сперматозоидите и така увеличава шанса на мъжа да стане баща.

Заковано тегло

Жени с тегло под или над нормата овулират по-нередовно. При мъжете в същото положение пък семенната течност е по-малко. Ако затлъстяла жена зачене, рискът от помятане е по-голям, а и самата бременност е рискова за гестационен диабет и
конвулсии след 20-ата седмица (прееклампсия).

Ако вярвате на съветите по интернет, сигурно бягате като дявол от тамян от всичко, което прилича на соя. Всъщност обаче екстрактът от соя в големи дози увеличава шанса за зачеване и това е доказано със серия от изследвания. Приемът на соя от двойката се насърчава и при лечение на безплодие.

Без трансмазнини

Трансмазнините се образуват при преработката на олиото в печените и пържените храни. Може и да сте чули, че трансмазнините са вредни за сърцето, но те повишават и риска от безплодие, помятане и ендометриоза, пише „Здраве без лекарства“. Не са безвредни и за мъжа – намаляват броя на сперматозоидите.

Сьомга да, салам не

Мазните риби като сьомгата доставят омега-3 мастни киселини, важна част от семенната течност. Ако мъжът обаче набляга на колбасите с червено месо, спермата му е по-малко като количество и с по-малък брой сперматозоиди. Няма данни, че рибата повишава фертилността и при жените, но пък е сигурно, че не й вреди по никакъв начин.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар