Преяждането провокира най-много болести

Стомахът е крайно уязвим орган и се нуждае от внимателно отношение, за да не се появят язви и гастрити

преяждане Здравето на стомаха е условие и показател за цялостното състояние на организма. Основната цел на приеманите продукти и на режима на хранене е да облекчава дейността на стомашно-чревния тракт. Според лекарите главен фактор за това е включването в менюто на плодове и зеленчуци, които осигуряват фибри. Като преминават през стомаха, фибрите го пречистват и същевременно снабдяват организма с натурални ферменти, които му помагат да преработи храната. Достатъчното количество фибри ще ви помогне да намалите риска и да се избавите от хроничен запек, исхемична болест на сърцето, хемороиди, диабет. Допълнителен плюс от менюто за здрав стомах е понижаване холестерола и намаляване и изчезване на симптомите на раздразнения стомах. Сред храните с най-много фибри са броколито, сладката ряпа, бобът, лещата, ябълките, крушите, горските плодове.

Няколко съвета против преяждане

• Очите са ненаситни. Минете на малки чинии, намалете порциите, хранете се бавно, дъвчете по-дълго. Разделете шоколада на блокчета – за всеки ден по едно. Мозъкът ви ще приеме намаленото количество за достатъчно.

• Спортувайте. Това стимулира центровете на удоволствието и увеличава нивото на допамина, както и броя рецептори. Уталожва и глада.

• Яжте само когато сте гладни. Пийте вода, когато усетите глад. Понякога жаждата се смесва с чувство за глад.

• Ползвайте скала на насищане от 1 до 10 (1 – свиреп глад, 10 – преяждане до пръсване). Избягвайте и двете крайности. Яжте, когато гладът стигне 2-3 по скалата и спрете на 5-7.

• Изчистете усещането за глад от емоциите – доста хора ядат от скука, огорчение, стрес. Избавете се от тези състояния не с храна, а с любима музика, филми, разходки, хоби.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар