Излизате ли без дамската си чанта?

Невъзможно! Вижте какво издава това за вас!

bagsТя е като жизненонеобходима глътка въздух, потребност, за да се чувстваме спокойни. Изключително интимна вещ, дамската чанта е дълбок и богат вътрешен джоб, пълен с личния ни живот, с най-ценното, без което не можем, всеприсъстващ пристан или убежище, което символизира отношенията ни с майката. Според някои психоаналитици тази привързаност може да разкрива неспособността ни да станем самостоятелни, свободни, да се разхождаме с ръце в джобовете. Може да издава известна несигурност и да крие тревожна натура или човек домошар. В нея слагаме безразборно всичко, на което държим и което представлява нашата сложна и пълна идентичност: снимки на децата, зарядно за телефона, книга, гримове. Когато е твърде (дори прекалено) пълна (носни кърпички, боди, шоколад, лекарства, клечки за уши и чорапогащник за смяна…), дамската чанта се превръща в нещо като подобие на дом, както при някои е с колата – това ни позволява да се изправим без страх пред света и пред потенциалните му заплахи. Но една препълнена чанта може да разкрива също предпазлива личност, организирана, предвидлива и добре подготвена за всякакви обстоятелства, което далеч не е недостатък. Друг вариант: чанта, преливаща от разни току-що купени дреболии, бонбони, билетчета от метрото, всякакви гримове… Това желание за безразборно складиране, наподобяващо състоянието при булимия, може да изразява страх от липси или дълбока тревога от неизвестното.

Сериозно ли е, докторе?

Не. Ако благодарение на „вълшебната“ си дамска чанта и нейния плацебо ефект се чувстваме по-малко самотни и по-добре „въоръжени“ в живота. Когато обаче я превърнем в амбулантно кошче за боклук и никога не я подреждаме, тогава вече трябва да реагираме!

Да се „лекуваме“ или не?

Ако тревогата, че не е в ръцете ни, е ужасна, ако се чувстваме така все едно ни е ампутиран крайник, щом изгубим чантата си от поглед, тогава е добре да решим проблема: от какво всъщност се боим толкова? А с безпорядъка можем да се справим с проста дисциплина: задължително подреждане два пъти седмично и строга проверка на съдържанието (за какво ми е това, наистина ли ми е нужно, кое ми е приоритетно?). Така ще сложим ред в чантата си и в главата си.

3 хитрини, които ще ограничат щетите

  • За да направим отношенията си не така обсебващи, трябва често да сменяме дамската си чанта. Редувайте модели според обстоятелствата: торба за пазаруване, тип портфейл за вечеря с приятели, делова за офиса.
  • Опитайте да се разхождате с празни ръце, когато излизате семейно. Когато отивате до близкото кафене с приятелка или с роднини, вземете само портфейла си.
  • Подреждайте и почиствайте чантата си така, както почиствате дома си. От време на време преглеждайте съдържанието и изхвърляйте ненужното.

Каквато чантата, такъв и характерът!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар