Орехите – най-верния страж на сърдечното здраве

Омега-3 мастните киселини регулират артериалното налягане и предпазват от сърдечносъдови заболявания

10 орехи Проучванията сочат, че набавени от растителни източници, полезните мазнини дават същите положителни резултати, както прием на някои видове риба. Овесените ядки например са богати на омега-3 мастни киселини. В съчетание с голямото количество целулоза в тях, те ефективно намаляват холестерола и поддържат тонуса на кръвоносните съдове. Колкото по-едри са зърната, толкова повече целулоза има в тях. Подобно действие имат бобът и лещата.

Само 4 часа след консумация на орехи или орехово олио еластичността на кръвоносните съдове се подобрява и се подпомага притокът на кръв, твърдят учени от университета „Пен Стейт“ в Пенсилвания. Според техните проучвания редовната употреба на ядките и добитото от тях масло предпазва от сърдечносъдови заболявания в дългосрочен план. Орехите съдържат аминокиселината аргинин, която участва в редица процеси, протичащи в организма, укрепва имунната система и действа съдоразширяващо.

Често рекламираният в козметиката коензим Q10 всекидневно доставя на сърцето необходимото количество енергия. Освен това подобрява еластичността на кръвоносните съдове и противодейства на хипертонията. Предпазвайки от атеросклеротични изменения, коензим Q10 елиминира техните опасни последици – исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда. По структура той е сходен с витамин Е и има неговите антиоксидантни свойства. Може да си го набавите от телешкото, свинското и пилешкото, като съдържанието му е по-голямо в сърцето и мускулите. По правило тъканите с високи енергийни нужди са най-богатите източници на коензим Q10. Ценният антиоксидант се открива и в растителни храни – броколи, спанак, нерафинирано соево и палмово масло.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар