Знаете ли как да реагирате при падане или отравяне?

Опасните ситуации са част от живота и всеки от нас може да попадне в някоя от тях.

Как да помогнем?

Домашните злополуки убиват пет пъти повече хора отколкото автомобилните! А понякога е достатъчно просто наблизо да се намира човек, който знае как да помогне, за да се избегне драмата.

ПАДАНЕ – опасност от травма на черепа

udarenaУдрянето на главата при падане или от падащи предмети може да доведе просто до подутина, но и до опасна черепна травма. Преди всичко поставете пострадалия в легнало положение по гръб или седнал с добре подпрян гръб. След това проследете поведението му за наличие на симптоми като загуба на съзнание, амнезия, главоболие, повръщане. При кървене от носа или ухото, както и при изтичане на прозрачен секрет от ухото, има вероятност за фрактура на черепа с риск за живота на пострадалия. Веднага се обадете на бърза помощ и опишете ситуацията в детайли, за да бъде изпратен специализиран екип.

Какво да правим при отравяне?

СИМПТОМИТЕ – пострадалият има стомашни болки, изпитва гадене и евентуално повръща.

РИСКЪТ – някои химически съставки могат да предизвикат необратими щети. Опитайте се да разберете кой е токсичният продукт, потърсете евентуалните указания по етикета или опаковката.

КАКВО Е НУЖНО ДА СЕ НАПРАВИ? – Не карайте пострадалия да повръща, особено ако се е натровил с белина, защото така хранопроводът ще бъде подложен на два пъти по-голям риск от химическо изгаряне. Не му давайте нищо за пиене, особено прясно мляко, тъй като то улеснява преминаването на токсичните съставки в кръвта. Ако човекът е в безсъзнание, сложете го да легне, докато чакате бърза помощ.

 

Първа помощ при слънчев и топлинен удар.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар