Млякото е по-полезно при обезводняване

Гъбите синтезират витамин Д като хората – на припек

mlqko Знаехте ли, че гъбите синтезират витамин Д, дори и да са откъснати? А какво според вас да пие умореният човек? Вода, бира, безалкохолно? Според Би Би Си най-добре да изпие чаша мляко.

Във филма „Полезни ли са любимите храни“ проф. Алис Робъртс разкрива някои изненадващи свойства на храните. Ето едни от тях:

Млякото е най-добро след обезводняване

За да го докаже, тя тренира със студенти от Бирмингам и след това им дава 3 напитки – мляко, вода и газирано безалкохолно. Млякото се е задържало най-дълго в организма, докато водата и безалкохолната напитка бързо минали през него. Причината, обяснява проф. Робъртс, е, че млякото се просмуква бавно през тънките черва и навлиза постепенно в кръвта. В него има и повече електролити, най-вече натрий и калий, които организмът губи при потене.

От мляко не се пълнее

Това е другото разкритие във филма, макар че повечето хора са убедени в обратното заради многото мазнини в него.

Учени от университета в Копенхаген твърдят, че националните кухни с повече млечни храни не правят съответните нации по-затлъстели. Във филма студентката Керъл е подложена на диета с млечни храни за две седмици и почти без млечни храни в следващите две седмици. Два пъти измерват нивата на мазнините в тялото й и пращат данните за анализ в Копенхаген.

Датският екип установява, че Керъл е усвоявала с 50% по-малко мазнини, докато е била на млечната диета. Причината според учените е в калция. Той се съединява с мазнините в тялото и образува нещо като „сапунена субстанция“, която се плъзга по тъканите, без да бъде абсорбирана.

„Това не означава да наблягате на сладоледа. Ние не съветваме да се ядат млечни продукти на поразия, за да се отслабва“, казва проф. Робъртс.

Третото откритие е, че и гъбите дават витамин Д, а не само рибата и яйцата, както са убедени мнозина. Нужно е само след откъсването им гъбите да бъдат изложени на слънце. Те ще продължат да синтезират витамин Д, както го правят и хората, казва тя.

„Повечето гъби, които купувате от супера, са отгледани на тъмно й имат пренебрежимо ниски нива на витамин Д. Но ако ги оставите на слънце, ще започнат да го синтезират“, казва проф. Робъртс

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар