Детето усеща емоциите на майката още в утробата

Майката дава живот, любов, защита; в зависимост от отношенията с майката се изгражда и съдбата на човека

дете майка утроба Образът на майката винаги е представян като средоточие на доброта и любов, символ на всичко най-хубаво и нежно в живота. Само че понякога именно тя може зловредно да повлияе върху съдбата на своето дете. Защо се случва това и как да се избегне подобен ужасен сценарий?

ПРЕДИ РАЖДАНЕТО

Още в утробата плодът усеща желанията и мислите на своята родителка. Ненавистта към плода, желанието да се избави от него, намерението да направи аборт могат да изиграят ролята на фатални обстоятелства в бъдещия живот на човека. Фройд пише, че след появата на детето на бял свят майката може горещо да се привърже към чедото си, да го обикне от цялата си душа, но влиянието на утробното съществуване вече се отразява върху формирането на характера и съдбата на малкия човек. Учените дори са въвели термина „страх на матката“. Оказва се, че ако преди зачеването на благополучно роденото дете майката е правела аборти, в организма й остава странна, слабо изучена памет за насилствената гибел на ембрионите. Тя остава в матката, където се зачева и развива новото дете. Децата, родени след аборти, са по-склонни към неврози, тяхната психика е по-крехка, нестабилна, много по-трудно им е да се борят за оцеляване и да се приспособяват към живота.

Смята се, че плодът няма съзнание и памет, но още на 24 седмица специалисти са наблюдавали поведение, което свидетелства за истинско (познавателно) мислене. Плодът може да се сърди, да гримасничи, да се усмихва.

Някои изследователи отиват още по-далеч и твърдят, че върху психиката на бъдещото дете оказва влияние и емоционалното състояние на майката в момента на зачеването! След раждането тази връзка не изчезва, а става още по-нагледна: при експерименти психолози се убеждават, че в родилния дом майките се събуждат в моментите, когато започва да плаче именно тяхното дете, което се намира в различно крило на сградата!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар