Жените с болен стомах са застрашени и от остеопороза

Остеопрозата бавно краде калция в организма и доставката му с таблетки не я спира. Нужен е и витамин D

остеопороза В България 50% от жените в менопауза имат недостиг на витамин D. Той влияе на образуването на костно вещество, така че дефицитът му предвещава остеопороза.

Набавя се чрез храната и се образува в кожата при излагане на слънце. Но само ако тя е чиста, без слънцезащитни мазила. За синтеза на нужното количество от него човек трябва да се показва на слънце 20-30 минути на ден. От друга страна, с тен като на мулатка може да сте красива, но рискувате да хванете рак на кожата.

Остеопороза развиват жени, които страдат от колити или имат хронични възпаления на червата. Причината е, че при увредена лигавица на червата витамин D не може да се усвои.

Заблуда е, че калцият може да се набави от млечните продукти, сочи изследване, публикувано в „Бритиш медикъл джърнъл“. Този калций трудно се усвоява. Според изследването наблягането на млечни продукти не намалява счупванията на кости. При прием на калций над 1137 мг дневно рискът от фрактури дори е по-голям в сравнение с хора, които не ядат млечни продукти.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар