Магия за красота…от всички кътчета на планетата – част 2

От мразовитите северни земи до горещите точки на Екватора столетия наред жените са се борели едно и също – да бъдат млади, красиви и желани. Събрахме за теб тайните им рецепти и съставки, за да заблестиш още по-силно в нашата географска ширина.

До сега в част 1

Пакистан

БАДЕМИ ЗА НЕЗЕМНА КРАСОТА
Носят се легенди, че най-големите краса­вици в древността са използвали именно бадемов скраб 3а почистване на кожа­та си. И с пълно право: съвременната дерматология смята бадема 3а първо­класно средство за почистване и подмладяване. За получаването на чудодей­ната смес обелените ядки се стриват на брашно и се смесват с кокосово мляко (със силно противовъзпалително, противогъбично и регенериращо кератина в кожата, ноктите и косата свойство) при мазна кожа и със зехтин при суха.

ПОРТОКАЛ И ДИНЯ ЗА СВЕТКАВИЧЕН БЛЯСЪК
Ето още една любима на пакистанките рецепта 3а красива кожа: изсушават се портокалови кори и се смилат на ситно. Към тях през лятото се добавя диня, а през останали­те сезони – малко вода с лимонов сок с нея. Сместа престоява върху почистено лице 20 минути и се измива с хладка вода. Най-добър ефект оказва, ако се направи непосредствено преди излиза­не. Маската има прекрасни антиоксидантни свойства, прави кожата аромат­на, приятна на допир и грееща.

Индия

НИШЕСТЕ ЗА КАДИФЕНА КОЖА
Когато си вземат вана, индийки­те слагат във водата 1 чаена лъжица глицерин и 2 – 3 супени лъжици нишесте – смес, която прави кожата мека като коприна.

НИЙМ ЗА БЛЕСТЯЩИ КИЧУРИ И КОЖА
Всички части на растението, виреещо тук, намират приложение в аюрведическата медицина и то се смята за пенкилер, наричат го селската аптечка. В областта на разкрасяването ниймът се използва За укрепване на косъма и 3а прида­ване на естествен гланц на косата. Всекиднев­ният масаж на скалпа с малко масло от нийм прави кожата на главата здрава, а косата – разкош­на. Може да се използва в комбинация с кокосово и сусамово масло. Разтворен в гореща вода с амла, ниймът е прекрасно измивно средство 3а лице, особено при мазна кожа. Сместа не бива да престоява над 2-3 мину­ти, защото изсъхва и опъва кожата.

Израел

МОРСКА СОЛ ЗА ПОЧИСТВАНЕ
Цялата козметика тук се вър­ти около морската сол и ефек­тът е видим – кожата на мест­ните жени е страхотна. Ако искаш и ти такава, последвай примера им с тази рецепта за скраб за тяло. Четвърт чаша морска сол се смесва с шепа морски водорасли, половин чаша масажно олио и 15 капки масло от лавандула.

Китай

КАМЕЛИЯ ПРОТИВ СТРИИ
Камелията е вечнозе­лено растение от семейство Чаени, което цъфти през цялата зима, дори под снега. Маслото от това растение е традиционен съставен елемент на китайската козметика – бори се успешно със стриите и с пигментните петна.

ОРИЗОВА ТОАЛЕТНА ВОДА
Предвид просло­вутите китайски оризови плантации, няма нищо чудно, че тук този продукт се използва и в домашната козметика под всякаква възможна форма. Например като тоалетна оризова вода за прочистване и освежаване на тена. Оризови зър­на се накисват във вода за 20 минути, течност­та се прецежда и в нея се накисва парче плат, кое­то се полага върху лицето за 10 минути. Процеду­рата се прави веднъж седмично.

Полинезия

КОКОС ПРИ МАЗНА КОЖА
Екзотичният плод притежава изсу­шаващи, дезинфекциращи и успоко­яващи свойства и е особено поле­зен за грижата на мазна, проблемна и комбинирана кожа. Той подпомага бързата й регенерация, и едновре­менно с това я лишава от излишна­та мазнина. За приготвяне на скраб от кокос натрошената черупка на плода се накисва във вода в продъл­жение на час, после се смила и към нея се добавя от смляната среда на кокоса – количеството трябва да е наполовина на това от черупката. Слага се вода до състояние на гъста кашичка. След душ или вана скрабът се масажира в мокрото лице и тяло и се отмива с топла вода.

ТАЛАСОТЕРАПИЯ ЗА ТЯЛО
Морската сол съдържа целия ком­плекс от минерални вещества и микроелементи, действащи бла­готворно на организма: натрий, калий, калций, магний, бром, желязо, йод. Чрез рецепторите на кожата ни те оказват целебно въздейст­вие: подобряват съня, намаляват раздразнителността и симптоми­те на депресия. Морската вода е и разкрасяваща: оказва стимулира­що действие на кожата, подобрява кръвообращението и лимфопотока, благодарение на което възстано­вява стегнатостта и гладкостта на гърдите и превъзходно се бори с целулита. Най-добре е ваната с мор­ска сол да се взема сутрин или 1-2 часа преди сън. Слагат се 500 г сол на вана при температура 35-37 гра­дуса на водата.
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар