Дайте естествена сила на имунната система, вместо пари за лекарства

Респираторните вируси в съчетание с влажното и студено време нерядко причиняват настинка

имунна система Заболяването, засягащо всички възрастови групи, се проявява с общо неразположение, хрема, повишена температура. Не подценявайте тези на пръв поглед банални оплаквания и не карайте настинката на крак, съветва от страниците на вестник „Всичко за семейството“ специалистката по уши нос и гърло д-р Анелия Ботева. Симптомите могат да се задълбочат и да доведат до сериозен проблем, ако до два дни не посетите лекар и не вземете мерки. Възпалената набъбнала лигавица при околоносните кухини освен че причинява главоболие, задържа секрети, които лесно могат да доведат до допълнителни възпаления.

Настинката може да засегне и ушите. Повечето болни отиват на преглед чак когато развият отит. Адекватната терапия бързо повлиява, но ако не се лекувате, рискувате вирусът да стигне до вътрешното ухо. При това е възможно към вирусната инфекция да се насложи бактериална и тогава се усложнява протичането на настинката и възстановяването.

При набъбнала лигавица и задържане на секрети впръсквайте спрейове, предписани от специалист. Дъвченето на дъвка отпушва ушите и облекчава състоянието им, дава лесен съвет д-р Ботева. На страдащите от хроничен синузит тя препоръчва като превантивна мярка провеждането на физиотерапия.

Специалистката изтъква, че укрепването на имунната система е най-добрата защита от вируси. От голямо значение е доброто белтъчно хранене, тъй като антителата всъщност са високоспециализирани белтъци. Добре е да приемате достатъчно витамини и микроелементи, но в естествен вид, т.е. чрез храната. Ако в менюто ви има цитрусови плодове и зеленчуци, това е достатъчно за организма и не се налага да пиете допълнително витамини. Спортът също е мощен имуностимулатор. Поддържането на умерена физическа активност ефективно пази от вирусни инфекции.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар