Здравословно хранене за бъдещата майка – 500 дни преди да зачене

Грижата на бъдещата майка за детето трябва да започне още преди неговото зачеване

бременна хранене Бебетата, родени от жени с наднормено тегло, са изложени на три пъти по-голям риск от затлъстяване. Позовавайки се на най-новите изследвания, акушер-гинекологът д-р Румен Велев твърди, че храната, приемана от майката около 500 дни преди бременността, оказва влияние върху здравето на плода. Същото важи за храненето през 9-месечния период и през кърмаческия. По време на бременността не бива да се допуска прекомерно покачване на теглото – не повече от 10-12 кг. Специалистът напомня, че най-добрата храна за бебето е майчиното мляко. Той съветва когато се налага дохранване, да имате предвид, че адаптираните млека с високо съдържание на протеини повишават риска от затлъстяване на детето.

Бъдещите майки трябва да наблягат на зеленчуци-те,плодовете и рибата, казва пред вестник „Всичко за дома“ д-р Велев. Най-добре е да избягват готовите храни с консерванти и простите захари. През зимата биха могли да приемат хранителни добавки, но не синтетични, а с естествени извлеци. Малки количества черен шоколад се отразяват отлично на бременната.

Според основните правила за хранене дневното меню на бъдещата майка трябва да включва порция млечни продукти. Това може да е 1 кофичка кисело мляко или чаша прясно, сирене, извара, кашкавал. 300 г плодове снабдяват организма с фибри и задоволяват апетита за сладко. При зеленчуците няма ограничения в количеството с изключение на картофите – тях сведете до 200 г. Когато посягате към хляб, предпочитайте пълнозърнест. Спагетите избирайте да са от твърда пшеница. Варивата – боб, леща, грах, може да присъстват в хранителния план няколко пъти седмично. Месото и рибата, не повече от 200-300 г дневно, варете или печете.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар