Кожата има врагове, за които не подозирате

промоции

Какво нанася най-много вреди на кожата? Слънчевите лъчи, токсичните съставки в козметиката, вредните навици?

кожа

Всички те, но не само. Бактериите са навсякъде и са още един враг, който ни преследва почти на всяка крачка.

Сещаме се за него, най-вече когато изпуснем на пода парче храна – става дума за правилото, че бактериите и микробите се прехвърлят върху падналия предмет, ако контактът между тях продължи повече от три секунди. Добре е да си припомняме това правило и когато изпуснем на пода четката за грим, червилото, кърпата за лице. Имайте предвид, че понякога са достатъчни само няколко секунди, за да причиним на кожата си вреди, с които после дълго ще се борим.

Внимавайте с какво бършете лицето си

Според някои дерматолози платнената кърпа за лице съдържа повече бактерии и микроби от клавиатурата на компютъра и от тоалетната чиния. Причината е, че в мокрия плат тези организми се размножават изключително бързо. Изходът е да сменяте всеки ден кърпата, с която бършете лицето си, или да изпозлвате еднократни салфетки – така ще намалите до минимум риска от кожни раздрзанения, зачервявания и инфекции. Освен това се препоръчва да съхранявате отделно кърпите за лице и тяло.

Възглавницата

Върху калъфката за възглавница също необезпокоявано се1 размножават всякакви бактерии. Виновници са потта, нощните кремове и лосиони, мъртвите кожни клетки, които въздействат на лицето ни през цялата нощ. За да сведете дерматологичните рискове до минимум, сменяйте калъфката си често (веднъж на 2-3 дни), а при прането й не използвайте омекотители и ароматизатори, които допълнително дразнят кожата. Опитвайте по-често да спите по гръб – тази тактика освен че пази от бактериите, спира развитието на бръчки и предотвратява отоците.

Смартофонът

Тези устройства вече са неразделна част от всекидневието ни, но именно тяхната многофункционалност ги превръща в развъдник на микроби. Според едно изследване на 1 кв. см от повърхността на смартфона има повече от 30 хил. бактерии, а върху целия телефон се разхождат милиони вредители. Нагряването му допълнително увеличава негативното въздействие, а допирането до лицето по няколко пъти на ден води до увеличаване на дерматологичните проблеми. Изходът е прост – по-често избърсвайте смартфона си с антибактериални салфетки.

Прекомерна хигиена

Вярно е, че през деня върху кожата на лицето се натрупва мръсотия, но това не означава, че трябва да използвате почистваща козметика 4-5 пъти на ден. Най-добрият вариант е да миете лицето си 2 пъти дневно (сутрин и вечер). В противен случай кожата губи защитната си бариера и става още по-възприемчива към микробите и бактериите.

Очилата

Те също крият опасност За чувствителната кожа, тъй като се намират в непосредствена близост до деликатната Зона около очите. Рисковете идват отново от мъртвите клетки, кожната мазнина и мръсотията, които се натрупват по рамките. Затова използвайте и за тях антибактериални салфетки, пише списание „За жената“.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар