Как по-бързо да свикнем с кратките зимни дни и дълги нощи?

промоции

Независимо от индивидуалните особености на всеки от нас, учените са установили, че най-ефективно се работи в интервала от 9 до 12-13 часа и от 14 до 19 часа

зимно време В тези периоди организмът е в отлична форма – сърцето и белите дробове функционират добре, а тялото е енергично. Най-висока производителност регистрират също абстрактното мислене и мозъчните центрове, отговарящи за творческата дейност.

Организирайте така деня си, че да спортувате по едно и също време. Установено е, че тялото привиква по-добре към физическите натоварвания, ако се извършват в определен час. То се настройва, като съсредоточава силата и енергията към местата, където всекидневно напрежението е най-голямо. За ранобудните най-подходящото време за спорт е между 16 и 18 часа, когато белите дробове работят най-ефективно. Останалите е препоръчително да тренират в промеждутъка от 17.30 до 19.30 часа.

Режимният принцип важи и за храненето. Ако хапвате по едно и също време, давате възможност на биологичния часовник да работи по-равномерно. По този начин организмът не търпи стрес от промените. Изследванията сочат, че най-много жлъчен сок се синтезира между 13 и 14 часа и е желателно тогава да се обядва. Кратка разходка след ставането от масата действа ободряващо на мозъка. Не отваряйте хладилника през нощта, в случай че страдате от нарушения на съня и трудно се. адаптирате към смяната на времето. Този навик най-често води до увеличаване на теглото, защото тялото не може да обработи веднага приетите през нощта калории. Лягайте си навреме – между 22-23 часа организмът работи с понижени функции и се пренастройва към режим на нощен покой.

Биологичният часовник следва не само определен денонощен цикъл, а също и седмичен, годишен. Установено е например, че в сряда и петък тялото най-добре се изчиства от токсините. В тези дни се препоръчва безмесна храна, изцяло преминаване на плодове и билкови чайове или житна диета, която извежда шлаките от червата и стимулира пречистването на кръвта.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар