За по-голяма ефективност в работата спазвайте принципа на Парето

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Принципът на Парето или правилото 80-20 е изпитан закон за по-голяма ефективност с по-малко усилия

работа Вилфредо Парето е италиански социолог и инженер, останал в историята с това правило, което използват едни от най-успелите хора и организации по света.

Законът на Парето гласи, че във всяко общество 20% от хората произвеждат 80% от ползите или печалбите. Казано с други думи, това означава, че 20% от усилията, които правите, носят 80% от резултата, който очаквате. Правилото може да прилагате във всяка сфера от живота си и то ще ви направи много продуктивни и успешни.

За да подобрите ефективността си, трябва да се научите да мислите през призмата на правилото, каквото и да вършите. Ето няколко примера:

За 20% от времето, през което сте на работа, вие свършвате 80% от paботата, за която сте наети.

20% от вашите познати ви носят 80 % от удовлетворението и доверието при общуване.

20% от целите, които сте си поставили, ще ви донесат 80 % резултат, ако ги постигнете.

20% от продажбите, които правите, ви носят 80% от печалбите, които имате.

20% от задачите, които изпълните, ви носят 80% от резултата, който гоните.

Всички тези неща може да са верни и в обратния вариант. Например, 80% от задачите, които вършите, да ви носят само 20% от резултата, който искате да постигнете. Значи трябва да се съсредоточите, за да
откриете кои са онези 20% действия, които ви дават 80% ефективен резултат.

Основавайки се на това правило, трябва винаги да се стремите да попадате в топ 20 в сферата, в която работите, за да може да се смятате за част от успелите. Ако вашата фирма е в конкуренция с още 10, вие трябва да сте в топ 2, за да имате максимален резултат и печалба.

Ако сте затрупани със задачи и сутрин не знаете откъде да започнете, използвайте правилото 80-20. Примерно, днес имате да свършите 10 неща. Изберете две, които според вас са най-важни, и започнете от тях.

Хубавото на закона на Парето е, че веднага ще забележите резултата от прилагането му. Непрекъснато ще сте заети да вършите най-важните неща, които ще започнат да ви носят най-големи ползи. Останалите може спокойно да отложите, да възложите на друг, а някои дори изобщо да не свършите.

Проблемът на повечето хора е, че се захващат именно с лесните и маловажни неща, непрекъснато отлагат другите и вследствие на това започват да се чувстват зле. Отлагането е големият враг на продуктивността. Правилото 80-20 ще ви помогне да спрете да отлагате, от което ще се почувствате по-продуктивни и ще имате повече свободно време.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар