6 причини, които правят семейната вечеря задължителна

Традициите отдавна не са това, което бяха

вечеря Все по-малко съвременни семейства успяват всекидневно да се събират за вечеря. Психолозите обаче смятат, че съвместните, хранения са един от най-добрите начини за укрепване на отношенията. Ето 6 причини, заради които родителите на тийнейджъри не бива да ги пропускат.

1. Децата, които редовно вечерят с майките и бащите си, рядко страдат от наднормено тегло, защото се хранят здравословно.
2. Те имат по-висок успех в училище. Макар че звучи странно, има обяснение за този факт. Хранещите се с майките и бащите си повече разговарят с тях и така черпят от опита им. Научават се и как да се държат сред възрастни, а това умение е много важно, когато се изправят очи в очи с учителите.
3. Тези тийнейджъри рядко имат поведенчески проблеми. Почти всяка вечер родителите им ги наблюдават, затова реагират светкавично, щом сметнат, че нещо не е наред с тях. Това се отнася най-вече до хранителните разстройства като булимия и анорексия.
4. Психиката на подобни пубери е доста устойчива. Причината е, че хубавото хапване и добрата компания винаги успокояват и зареждат с нови сили.
5. Семейните им отношения са стабилни. Щом се разбират с майките и бащите си на трапезата, няма причина да се карат с тях и извън нея. Е, дребните дрязги са в реда на нещата, но не и по-сериозните скандали. А когато човек е израснал в сплотено семейство, е голяма вероятността самият той да създаде такова на по-късен етап от живота си.
6. По-рядко употребяват алкохол и наркотици. Тъй като родителите са във всекидневен контакт с децата си, те забелязват съмнителните промени в поведението им и могат навреме да върнат пубера в правия път.

Нямате ли все още добрия навик да вечеряте с тийнейджъра, променете разписанието си така, че поне няколко пъти седмично да се храните всички заедно. Ако това е невъзможно, остава уикендът.
По време на вечеря никой не бива да гледа в мобилния си телефон, да полза слушалки, да рови в компютъра. Дори телевизорът вреди на общуването. Желателно е разговорът да протича приятелски и непринудено. Не задавайте неудобни въпроси на детето си и не го насилвайте да ви разказва деня си в подробности. Положителният контакт ще се отрази добре на цялото семейство, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар