И младите жени могат да се разболеят от остеопороза

Смаляването на ръст е естествен процес. Действително с времето човек става по-нисък

остеопороза

Ако доживее до дълбока старост, той може да се смали с 2 см вследствие на възрастовите промени. Но ако загубата от 2,5-3 см е съпроводена с деформация на скелета, това може да издава остеопороза и сериозно увреждане на гръбначния стълб. Хора с такива симптоми са застрашени от костни фрактури. Съвременната медицина може да намали риска с т.нар. хормонална терапия, която лекарите назначават в менопаузата и постменопаузата. За предпазване от остеопороза в този период обикновено се предписват медикаменти с ниско съдържание на естрогени.

Остеопорозата настъпва в залеза на живота. Това заболяване може да засегне и съвсем млади жени. Провеждането на драстични диети например би могло да доведе до сериозни дефицити на жизненоважни вещества. В резултат на това настъпват проблеми с менструацията, повишена чупливост на костите и други здравословни аномалии. Обяснението е, че когато организмът работи в режим на икономия, той е принуден да се откаже от някои функции. Лекарите смятат, че основна причина за заболяването е неправилното хранене. При недостиг на калций костната структура отслабва дори при тийнейджърките. С този проблем се сблъскват както диетоманите, така и хората с наднормено тегло и затлъстяване.

Остеопорозата е наследствено заболяване. Наличието на фамилна обремененост говори за повишен риск и за необходимост от по-сериозни профилактични мерки.

Основното в превенцията на остеопорозата е приемането на достатъчно калций. Според наблюденията средностатистическият прием на този минерал е около 600 мг. При дефицит организмът си извлича калций от костната структура, за да го достави там, където е необходим. От втория по значимост елемент за здрави кости – витамин D, трябва да се набавя дневно по 0,02 мг, а след 50 години – по 0,04 мг.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар