Кога и как се прави прощъпалник?

Това е български народен обичай, който се прави на бебе, което е проходило.

pitkaС този обичай се гадае каква професия ще избере малкото човече. Избирането става като специално за деня се замесва питка или се поръчва.

predmetiНа маса или достатъчно нисък шкаф, а може и на пода се постила бяла покривка и на нея се нареждат предмети. За всеки предмет се определя какво означава, ако детето го хване – например, ако вземе паричката ще стане банкер или друга професия, свързана с финансите. Ако се хване за апарат за кръвно, слушалка или спринцовка (медицински инструмент) – ще стане лекар, книгата – писател или учител и т.н. Важно е предметите да не са му познати и да не са ярко оцветени, за да може детето да го избере свободно, без да е манипулирано от цвят или големина. Предметът, за който първо се хване детето определя с каква професия ще се захване, когато порасне.

kra4etoПрощъпалник правят във всички краища на България и обикновено спазват традициите, които са им казани от по-възрастните хора. Ако питката се замесва в дома от майката или бабата, преди да се сложи във фурната детето трябва да стъпи върху нея, за да се отбележи крачето му. Но тъй като в днешно време не са много хората, които могат да месят – можете да поръчате погачата на професионални хлебари, като кажете, че е за определен празник. Освен това по-възрастните хора съветват този празник да се прави в неделен ден, защото това е ден за празнуване. Първото парченце, което отчупвате от хляба трябва да дадете на малкото човече, а останалите хора хапват от питката с мед и сирене.

tarkalianeПитката се търкулва пред детето и то тръгва към интересните неща, поставени пред него.

Кога се прави? Детето трябва да ходи стабилно, което означава да са минали поне 2-3 седмици от първите крачки. Освен това прощъпалник може да се направи през целия живот на човек. Така че – направете го в удобно за вас и детето време, просто когато решите!

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар