Можете ли да бъдете строг, но справедлив родител? – продължение

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Всеки родител иска да намери баланса при възпитанието на детето, но малцина успяват

строг родител

Тези няколко съвета трябва да ви помогнат да откриете златната среда при възпитанието на детето.

Подкрепяйте детето в усилията му да намери свое място сред връстниците. Да се отнасяте към него като към специална личност е равнозначно на тежка присъда. Това само увеличава свръхамбициите му. Такива деца са склонни да преминават от една крайност в друга – „Ако не мога да съм най-добрият ученик, тогава ще бъда най-слабият“. Когато детето е добре интегрирано в своята естествена среда, това му дава опора и чувство за сигурност, че е част от семейството, част от класа. Затова не го издигайте на пиедестал над останалите.

Не стимулирайте със състезание. Това амбицира за победа и измества акцента от по-важното – усилията, приноса и готовността за сътрудничество.

Избягвайте да използвате материалната награда като мотивация. При някои деца тя наистина има стимулиращ ефект, но при други причинява тревожост и страх. Проблемът е, че се създава чувство за зависимост от наградата и тя става отправна цел. Успех, който бива награждаван само при крайния резултат, може да създаде у детето напрежение и безпокойство, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар