Вие питате, Ние отговаряме…Алергията към домашен прах се среща много често

промоции

Вие питате, Ние отговаряме…

Имам алергия към домашен прах от около 5 години. Носът ми постоянно е запушен. Правила съм няколко теста и алергията към домашен прах (акари) е много силно изразена при мен. Постоянно ползвам капки за нос и спрейове за алергия, но не ми отпушват носа за по-дълго от няколко часа. След спирането на спрея пак става същото – няма спасение. Препоръчайте ми добър метод за лечение.

Светлозара Найденова – Добрич

Всяко вещество в дома може да предизвика алергична реакция от страна на организма. Сред битовите алергии най-честа е тази към домашен прах. Той съдържа много важни алергени, които, влизайки в контакт с организма, могат да Доведат до алергични реакции.

Алергията е вид повишена чувствител­ност на организма към различни вещества

алергени. При контакт с алергена за пър­ви път се получава свръхчувствителност на организма към дадения алерген. При повторно попадане на този алерген в ор­ганизма той отговаря с алергична реакция, произвежда антитела, които се слепват с алергените и ги извеждат от тялото. Проя­вата на алергична реакция е различна, от обрив до анафилактичен шок.

Алергените са вещества, които пре­дизвикват алергиите. Това може да са , белтъчни вещества, сложни съединения от друг произход, например полизахари- ди, прости химични вещества и отделни химични елементи. Алергените се делят на две големи групи – които попадат в организма отвън и образуващи се в самия организъм.

Най-сложният по състав алерген е домашният прах, тъй като в него влизат микроскопични частички от дрехи и други тъкани, гъбички, частици от насекоми, пребиваващи в дома. Тези алергени по- често предизвикват алергични заболява­ния на дихателните пътища – алергия към домашен прах.

Домашните кърлежи (акари), намира­щи се в домашния прах, са най-активните причинители на алергии. Могат да се намерят до 50 вида домашни кърлежи. В 1 г има няколко хиляди от тях. Там освен това се съдържат бактерии, например стафилококи, плесени и други видове гъбички. При алергия по-често възникват алергични реакции от бърз тип, които протичат с образуването на антитела.

Алергичните реакции от бърз тип, ко­ито възникват при вдишване на домашен прах, се проявяват във вид на бронхиална астма, обрив, оток, конюнктивит. По-рядко възникват алергични реакции от бавен тип – дерматити, екземи.

Алергията към домашен прах се наблюдава целогодишно, макар че през летния сезон се забелязва подобряване на състоянието заради минималната концентрация на алергени във въздуха. Изостря се през септември-октомври – период, в който се размножават домаш­ните кърлежи.

Диагнозата се поставя след изследва­не на кожни проби към битовите алергени. Прави се имунограма, която показва различни нарушения в отделни звена на имунитета. Обикновено при алергичните хора се установяват високи количества имуноглобулини от клас Е, които всъщ­ност представляват антитела към битови  алергени.

Лечението на битовите алергии е свързано с прекратяване на контакта с алергена, в случая с домашния прах, поддържане на добра хигиена.

Когато отстраняването на алергена е невъзможно, се прави целогодишна специ­фична хипосенсибилизация – понижаване на чувствителността на организма към алергена чрез кожно въвеждане на екстра­кти от него в постепенно нарастващи дози. Това понижава алергичната настройка на организма към конкретния алерген.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар