10 причини да ядете киноа – суперзвездата на храните!

промоции

Киноата все повече се превръща в много популярна храна. Научете повече за нейните качества и ползи за здравето.

Киноа (Chenopodium quinoa) e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена. Тя е псевдо житно растение, защото всъщност принадлежи към семейство Лободови (Chenopodiaceae) (към което принадлежат също спанакът и цвеклото), а не към семейство Житни (като пшеницата) и е едно от растенията с висока хранителна стойност. (Уикипедия)

1. Добър източник на диетични фибри

Поради факта, че това е едно семе, тя съдържа фибри, които помагат за доброто храносмилане и предотвратяват запек.

2. Изключително добър източник на протеини

Киноата е богат източник на качествени протеини. Прекрасните протеини, предлагани от нея включват девет незаменими аминокиселини, които изграждат и възстановяват клетките на тялото.

3. Помага да се поддържа нивото на кръвната захар

Съдържа сложни въглехидрати, които се считат за добри въглехидрати, защото те не  увеличават изведнъж нивата на захарта в кръвта. Те помагат да се поддържа нивото на кръвната захар.

4. Добре е за сърцето и кръвоносните съдове

Тази здравословна храна е добър източник на основен минерал – магнезий, който е необходим за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

5. Източник на рибофлавин

Тя е много добър източник на рибофлавин – витамин B2, което е от много съществено значение за поддържане на доброто здраве.

6. Съдържа полезни минерали

Киноата съдържа добро количество манган и мед. Тези важни минерали са антиоксиданти, които помагат на тялото ви да е здраво.

7. Не съдържа глутен

Чудесна алтернатива за хора, които имат непоносимост към глутен, защото тя е без глутен.

8. Помага за намаляване нивата на холестерола

Тя съдържа хранителни вещества, които помагат за намаляване нивата на холестерола в кръвта и по този начин се счита за добра за сърцето.

9. Добър източник на калций

Освен че е добър източник на протеини, тя е и добър източник на калций. Качеството на протеина й е почти равно на този на млякото. Тези две съставки правят киноата полезна за костите. Това важи най-вече за жените, тъй като те са податливи на остеопороза.

10. Помага за намаляване на теглото

Благодарение на своите сложни въглехидрати и фибри, киноата е идеална за хора, които искат да намалят теглото или, които желаят да поддържат здравословно тегло.

Киноата е наистина здравословна храна. Нещо повече, тя е известен и като добър антисептик. Така че – кога смятате да започнете да ядете киноа?

 

Използвайте леблебия за кожата, косата и здравето!

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар