10 здравословни причини да ядете киви

Хората са привлечени от кивито заради блестящия му зелен цвят и екзотичен вкус.

Но истинската му уникалност идва от неговите ползи за здравето. Вижте ги!

1. Помага на храносмилането

Кивито съдържа актинидин – ензим, който е отговорен за преработката на протеините. Освен това съдържа фибри, които не позволяват да имате запек.

2. Помага за регулиране на кръвното налягане

Високото ниво на калий в кивито помага да запазим баланса на нашите електролити, като противодейства на ефектите на натрия.

3. Предпазва от увреждане на ДНК

Уникалната комбинация от антиоксиданти в този плод помага за защитата на клетъчната ДНК от окислително увреждане. Някои експерти заключават, че това може да помогне за предотвратяване на рак.

4. Повишава имунитета

Високото съдържание на витамин C заедно с другите антиоксидантни съединения стимулират имунната система.

5. Помага за намаляване на теглото

Ниският му гликемичен индекс и високото съдържание на фибри означава, че той няма да създаде силен прилив на инсулин като другите плодове с високо съдържание на захар, така че тялото няма да реагира чрез съхраняване на мазнини. Това го прави много полезен за хора, страдащи от диабет и наднормено тегло.

6. Помага в борбата с болести на сърцето

Яденето на 2-3 кивита на ден е доказано, че намалява потенциала на съсирване на кръвта с 18% и намалява триглицеридите с 15%. Много хора приемат аспирин за намаляване на съсирването на кръвта, но той причинява много странични ефекти, включително възпаление и чревни кръвоизливи. Кивито има същите противосъсирващи ползи без странични ефекти.

7. Предпазва от макулна дегенерация и други проблеми с очите

Дегенерация на макулата е водеща причина за загубата на зрението при възрастните хора. Яденето на три или повече плодове на ден я намалява с 36%. Смята се, че това се дължи на високите нива на лутеин и зеаксантин в кивито.

8. Създава алкално равновесие в организма

Кивито е в „най-алкалната“ категория за плодове, което означава, че е богат източник на минерали. Това неутрализира киселнните храни, които повечето хора консумират. Някои от предимствата на правилния алкален баланс на тялото са: младостта на кожата, дълбокия сън, изобилието от физическа енергия, по-малко настинки, по-малко артрит, остеопороза и всякакви гадни болести!

9. Чудесен за кожата

Кивито е добър източник на витамин Е – антиоксидант, известен с това, че предпазва кожата от дегенерация.

10. Важен за разнообразното хранене

За хранителния баланс винаги е добре да се ядат разнообразни храни. Всяка храна има свои собствени уникални качества. Проблемът с диетата на повечето хора е, че се хранят с ограничен брой храни. Това повишава шансовете им да не получават достатъчно важни хранителни вещества.

 

Топ 5 храни полезни за зрението!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар