Яжте мазнини за изгаряне на мазнините!

Точно така – добрите мазнини изгарят лошите мазнини и могат да ни помогнат да поддържаме здравословно тегло.

Диетичните мазнини осигуряват енергия, предпазват органите ни, поддържат клетъчните мембрани и помагат на организма да абсорбира и обработва хранителните вещества. Ето и други начини, при които мазнините могат да помогнат за нормалното ви тегло.

Как мазнините изгарят мазнини

Тялото се нуждае от три макронутриенти за енергия: въглехидрати, протеини и мазнини. Когато не разполагате с никакви мазнини в диетата си, вие нямате „гориво” за изгаряне на калориите. Тялото изисква енергия, за да запази своя метаболизъм да функционира правилно. Нещо повече, „старите“ мазнини се съхраняват в организма по периферните тъкани – около корема, бедрата или задника (наречена също подкожна мастна тъкан). Те не се изгарят ефективно без „нови“ мазнини, които подпомагат процеса, твърдят изследователи от Университета по медицина в Сейнт Луис, Вашингтон.  Диетичните мазнини помагат да изгорите съществуващите мазнини чрез активиране рецепторите PPAR-алфа,  които увеличават производството на липопротеин липаза и аполипопротеин A-V,  като едновременно с това намаляват производството на аполипопротеин – C3 в черния дроб. По този начин се освобождават мастни киселини, което позволява оксидирането или съхранението им, както и до повишаване на добрия (HDL) холестерол. Тези два фактора водят до загубата на тегло.

Някои мазнини ви правят щастливи

Омега-3 мастните киселини могат да увеличат нивата на серотонин в мозъка, което спомага за подобряване на настроението, повишаване на мотивацията и ви предпазва да погълнете голяма пица.

Мазнините изграждат мускулите

Храненето с добри мазнини, заедно с ефективна тренировъчна програма може да увеличи мускулната маса на тялото ви, а това е от жизненоважно значение за увеличаване на метаболизма и изгарянето на калории.

Мазнините правят храната добра за вас

Много хранителни вещества, включително витамините A, D, E и K са мастноразтворими, което означава, че тялото не може да ги абсорбира без мазнини. Ако тялото ви не поглъща хранителни вещества правилно, това може да доведе до недостиг на витамини и проблеми като суха кожа, слепота, крехки кости, мускулни болки и ненормално съсирване на кръвта.

 

Кои болести се лекуват със сушени плодове?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар