Кое масло е най-добро за кожата?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Маслата са едни от най-старите вещества, използвани за грижа за кожата и са най-различни.

Всяко масло има свои специфични свойства, които са от полза за кожата по някакъв начин. От вида на вашата кожа зависи какво масло ще изберете.

Масло от ему

Това масло е със силно проникващ ефект, който се дължи на нискомолекулната му структура. Химичният му състав е много близък до този на човешкия себум. Това позволява на другите съставки, смесени с него да проникнат в кожата по-добре. То е с високо съдържание на есенциални мастни киселини, овлажняващи идеално кожата и с това е полезно против бръчки. Маслото от ему не запушва порите и не води до реакции на свръхчувствителност.

Розово масло

За производството на розово масло се използва казанлъшката роза – Rosa damascena Mill. Тя заема почти 100 % от площта на маслодайната роза в България. Маслото от розовите листенца е с високо съдържание на есенциални мастни киселини и е подходящо за дехидратирана, съсухрена, потъмняла и увредена от слънцето кожа.

Масло от жожоба

Това е леко козметично масло. Подхранва и хидратира кожата, като я държи мека и еластична. Свежда до минимум размера на порите при редовна употреба. Маслото от жожоба е подходящо за всички типове кожа и се абсорбира добре. То е устойчиво на гранясване и има дълъг срок на годност.

Масло от авокадо

Това масло е с хубав зелен цвят и е изключително подходящо за суха кожа, състарена и увредена от слънцето. То е богато на витамини А, В1, В2, D и Е. Също така съдържа лецитин, аминокиселини, стероли и други мастни киселини. Маслото от авокадо се използва за кожни заболявания като псориазис и екзема.

Бадемово олио

Бадемовото масло се използва широко в козметичните препарати. То се препоръчва за всички видове кожа и има добри подхранващи свойства. Изглажда и омекотява кожата със съдържащите се в него есенциални мастни киселини и има срок на годност от около една година.

Масло от кайсиеви ядки

Подобно е на вискозитета и усещането от бадемовото масло, но е по-подходящо за чувствителна кожа и против стареенето й. Богато е на мастни киселини и има златист цвят с вкусен аромат. Предотвратява дехидратацията и е добро за възпаление, циреи и изгаряния. Абсорбира лесно, което го прави идеално за козметична употреба.

Зехтин

Зехтинът е бил използван в козметиката още от древни времена. Той има зелен цвят и характерен мирис и помага да се поддържа еластичността на кожата. Съдържа антиоксиданти, които предпазват кожата от увреждане. Тъй като е богат на есенциални мастни киселини, зехтинът е добър за дехидратирана и застаряваща кожа.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар