Как да се справим с чувството на неудовлетвореност във взаимоотношенията с партньора си?

Можете да изпитате чувство на неудовлетвореност в някакъв момент във всяка връзка. Когато се чувстваме разочаровани е много изкушаващо – но и вредно – да излеем отрицателните си емоции върху партньора. 

Научете как да се справяте ефективно с чувството на неудовлетвореност и да се насладите на по-щастлив и по-спокоен живот и отношения.

Научете се да запазите спокойствие

– Спрете чувството на безсилие, преди да започне. Подредете вашите мисли, за да имате по-трезва представа преди да започнете разговор с партньора си. Никога не подхождайте към разговор в разгара  на чувството за неудовлетвореност. Използвайте техники за дишане и намаляване на стреса. Когато се почувствате разочаровани, затворете очи, дишайте дълбоко и се успокойте!

– Смейте се. Няма по-добро лечение от хумора. Погледнете на живота от веселата му страна и намерете малките поводи за радост.

Идентифицирайте източника

– Задайте си въпроса защо сте разочаровани. Избягвайте да обвинявате най-близкия човек или ситуация. Бъдете честни със себе си. Може вие да имате здравословен проблем, който ви държи в напрежение и се ядосвате по незначителен повод.

– Ясно определете източника на чувството ви за раздразнение или неудовлетвореност. Не го персонализирайте към човек, а към дадено действие. Например: „Кога ще се научи майка ти да се обажда преди да „цъфне” на вратата?”. А не просто – „Не понасям майка ти!”.

Работете върху проблема

– Запитайте се как поведението ви може да спомогне за облекчаване на неудовлетвореността. Ако партньорът ви постоянно забравя да зареди съдомиялната машина, например, или да купи това, което сте му поръчали – направете усилие да му го напомните или го помолете да си запише напомняне в телефона.

– Бъдете активни. Ежедневните малки разочарования са нормални и не трябва да бъдат причина за раздразнения и разочарования. Когато се почувствате така – идете на разходка, на СПА или просто обиколете магазините – шопинг терапията не е за пренебрегване!

– Не забравяйте, че вашата връзка е важна за вас. Вие сте половината от него и по този начин половината отговорност е ваша за това дали е здрава и успешна връзката ви. Поставете връзката ви с предимство пред желанието ви да правите хапливи коментари за незначителни грешки.

Предприемете действия

– Съсредоточете се върху определяне на ситуацията и запазване на връзката ви здрава. Визуализирайте резултата, който искате да постигнете. Приемете, че няма да има капани по пътя.

– Останете позитивни и оптимистични. Не позволявайте на вашата неудовлетвореност да застане между вас и вашия партньор или да промените вашата връзка. Не възприемайте възможност, че проблемът не може да бъде разрешен.

– Обсъдете спокойно с партньора си това, което ви тревожи и работете заедно за намиране на решение

 

Как да подобрите настроението си само за 5 минути?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар