Използвайте тези 5 подправки, защото са лечебни!

Освен да придават чудни аромати на храните, някои подправки имат и лечебни свойства. 

Тук са 5 подправки, които могат да бъдат използвани за свеждане до минимум на симптомите и дори лечение на някои основни заболявания.

Канела

Канелата е една от най-старите подправки – тя е била използвана за балсамиране в Египет преди 2500 години. Ползват се семената на растението, но също и вътрешният слой на кората от дървото, която се суши.

Традиционно канелата се ползва за лечение на хрема, както за затоплящо и отхрачващо средство. Добавете пръчица канела към билковия си чай и ще увеличите силата му. Канела на прах можете да ползвате за ароматизиране на овесена каша, мляко с ориз и всякакви десерти и сладкиши.

 

Карамфил

Карамфилът е роден в Източна Индонезия и вероятно е бил първия освежител на дъха. В Китай, по време на династията Хан, придворните са дъвчели карамфил, за да освежат дъха си преди да посетят императора.

Карамфил е полезно допълнение към вашата аптечка от подправки. Той се използва при подуване от газове и метеоризъм. Плодовете задушени с щипка карамфил са не само вкусни, но и успокояващ десерт.

Куркума

Индия е една от страните с най-ниския процент болни от рак на дебелото черво в света и това се смята, че отчасти се дължи на куркумата. Последните години се наблюдава експлозия на научните изследвания за куркумин -антиоксидант, намерен в куркумата. Изследванията са показали, че има антивъзпалителни, антивирусни, антибактериални, противогъбични и противоракови лечебни свойства.

Вие можете да приемате куркума, както се използват всички прахообразни подправки – като ги поставяте в готвените ястия или смесите с шарена сол, която посолявате на препечена филийка с масло.

Джинджифил

За лечебни цели джинджифилът се използва най-вече при гадене и стомашно-чревни оплаквания, но също така е полезен срещу лека кашлица и простуда.

Анасон

Подобно на джинджифила, анасонът има няколко свойства. Той е в групата на лекарствата, които успокояват храносмилането, намаляват гаденето, газовете и подуването на корема. Използва се и при бебета против колики. Може да се използва като отхрачващо против кашлица и простуда.

 

 

Кои зеленчуци горят мазнините и холестерола?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар