Познавате ли шампанското?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Шампанско се нарича произведеното в североизточния регион на Франция Шампан (Champagne).

Това е вид пенливо вино, което се предлага в няколко разновидности, които отговарят на различни вкусове.

Всеки тип шампанско е кръстено на сортовете грозде, от което се прави, реколтата или годината, в която е създадено. Всички останали производители правят само вид пенливо вино, но не и шампанско.

Влияние на реколтата за стила на шампанското

Винтидж (Vintage) шампанското е произведено от грозде от една и съща реколта и от една и съща изба. Такова шампанско трябва да е поне на 39-месечна възраст преди да може да се продава, макар че производителите обикновено го държат повече да остарее, преди да го пуснат на пазара. Винтидж може да се съхранява и до 25 години.

Обикновено шампанско

За производството на неотлежали вина се използва грозде от няколко различни реколти. Комбинират се между 30 и 40 вида различни реколти грозде, което укрепва качеството на шампанското. След като навърши 15-месечна възраст тези видове могат да бъдат продавани.

Бяло грозде

Шампанското от бяло грозде се произвежда само от сорт Шардоне. Това е най-известния вид на бялото шампанско, което има деликатен аромат на ябълка или бадемов вкус. Белите видове шампанско, като например Moët et Chandon Millésime Blanc 2000 г., са по-леки, отколкото техните колеги, създадени от по-тъмни сортове грозде.

Черно грозде

Пино ноар грозде се използва, за да се направят бургундски вина, пикантни и богати на ягодоплодни аромати. Пино Ноар грозде се използва за изработването Блан де Ноар шампанско, като зърната се обелват от кожичката. Сортът Пино Ноар се оценява заради дългия си живот, както и заради това, че има запомнящи се вкусови качества.

Престиж Кюве

Тези шампански вина се считат за върха на линията на производителите и струват много повече в сравнение с останалите. Често се произвеждат на името на прочути личности, например, Cuvee Sir Winston Churchill – Pol Rogerе, е престижна ферментационна смес и е обичаен избор на богатите и известните. Moët Chandon и Dom Perignon са първите престижни имена, които са произведени от реколти 1936 от 1921 г. Популярният лейбъл Cristal е бил произведен за руския цар през 1876 г. от Луи Рьодерер, но това не е направено публично достояние до 1945 г.

Друг известен етикет с престижна ферментационна смес е и Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame Brut, Champagne, France (на снимката).

Розово шампанско

Създадено е от двата сорта грозде  Шардоне или Пино Ноар, те са с розови нюанси, вариращи от бледо до по-дълбоко тъмно. Цветът зависи от това колко Пино ноар е добавено към пенливото вино.

Стилове на шампанското

Стилът на шампанското зависи от количеството захар, което се намира в него. Въпреки сорта грозде, реколтата и сладостта на виното, наличието на захарността, която се използва, в крайна сметка определя стила на всяко шампанско.

Най-често се произвежда Брут (Brut) – с по-малко от 15 г захар на литър. Brut естествен или Brut нула, съдържат по-малко от три грама, а Extra Brut съдържа по-малко от 6 грама захар. Има и Extra-sek, което съдържа между 12 и 20 гр захар, докато Demi-sek, варира някъде от 35 до 50 гр.

Doux е най-рядко срещания стил на шампанско, което максимално се доближава до най-ранните стилове и съдържа повече от 50 грама захар на литър.

 

 

Две чаши шампанско седмично подобряват паметта

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар