5 традиционни коледни трапези от света

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Песни, подаръци, Дядо Коледа, забавление и веселие – Коледа определено е точно това!

Но всички хора по света имат традиционни ястия, с които посрещат празника. Може пък да си харесате нещо за разнообразие на вашата трапеза.

1. Ирландия

В Ирландия Коледа е голям празник, така че това се отбелязва с много храна на този ден. Почти подобно на Великобритания, ирландската Коледа включва главно печени кореноплодни зеленчуци – картофи, моркови и др. плюс шунка, пуйка, пудинг и бренди. Започвайки с предястия като пушена сьомга или скариди, супа или пъпеш, в типичния ирландски празник следват основните ястия – печена пуйка или гъска и хляб с плънка от шунка и кашкавал. Популярните десерти включват пудинг с шери сос, пай с кайма или коледна торта.

2. Исландия

Ако сте в Исландия на Бъдни вечер, можете да намерите маси, украсени с традиционни храни и специално приготвен плосък хляб. Прави се греяно вино и коледни сладки. Имат един десерт, който прилича на сладъг пудинг с ориз. В деня преди Коледа е прието да се приготви постна храна от варени картофи.

3. Финландия

Финландската Коледа е чудесен празник и забавление. Традиционната трапеза е близка до шведската блок маса, на която има всичко – варени картофи, прясно осолена сьомга, салата от варено цвекло, моркови, ябълки и кисели краставички, хайвер, херинга, маслини. Има също голямо разнообразие от сирена! Само един поглед към такава маса може да ти запълни стомаха.

4. Филипините

Филипинците празнуват най-дългата Коледа в света с партита, коледни песни, игри и фойерверки. На празника е пълно само с чудесна храна. Ето някои от коледните ястия, които ще намерите на филипинската трапеза: ястие с юфка, в което има нарязани меса и зеленчуци, торта от оризово брашно със захар и яйца. Още и десерт, направен от варен сладък ориз в кухи бамбукови тръби, яйчен крем с карамелизиран топинг и конфитюр.

5. Португалия 

Коледата в Португалия е един голям семеен празник. На Бъдни вечер семейството сяда на специална вечеря, известна като нощта на Consoada. В чиниите има традиционната риба Bacalhau (осолена треска) или Polvo (октопод). Сервират се мезета като Bolinhos de Bacalhau, Rissois de Camarao и още други лакомства. Месо не се яде на Бъдни вечер. В деня на Коледа – 25 декември се приготвя печено свинско, пилешко или агнешко.

 

 

Съвети за Коледа и Нова година без преяждане и проблеми

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар