Напуканите нокти са сигнал за липса на витамини!

Има няколко причини за напукани и цепещи се нокти.

Освен физическа травма, ноктите ни могат да се увреждат от продължително излагане на вода, например вани, душове, съдомиялни или плуване. Също и от честото използване на лак за нокти и лакочистител на основата на ацетон. Липсата на витамини също е често срещана причина за чупещи се и напукани нокти. Ето кои витамини трябва да присъстват непременно в храната ви.

Витамин B12

Липсата на В12 може да причини на ноктите да станат заоблени и извити и дори да доведе до промяна на цвета им. Основната храна, която съдържа този витамин е червеното постно месо. Освен това може да бъде намерен в яйцата и морските дарове – особено мидите. Ако сте вегетарианец, трябва да си набавяте В12 с хранителни добавки.

Витамин А

Липсата на този витамин влияе на здравето ни, защото той помага за усвояването на протеините от тялото. Витамин А съдържа ретиноиди, които, когато са дефицитни в тялото, правят ноктите чупливи, меки и слаби. Можете да приемате ежедневно мултивитамини, които съдържат и витамин A или да добавите повече храни към вашата диета, като млечни продукти, манго, моркови и сладки картофи.

Витамин D

Липсата на витамин D може да намали абсорбацията на калций в тялото ни, което ще засегне здравето на ноктите, които стават сухи и крехки. За да спрете това, яжте плодове и зеленчуци, като броколи, а също масло от черен дроб на треска (може да бъде във вид на добавка), яйца, мляко, млечни продукти и пълнозърнести храни. Трябва да пиете достатъчно вода – 6-8 чаши на ден.

Витамин С

Липсата на витамин C е разрушително за целия организъм и вие веднага трябва да наваксате това с хранене и допълнително приемане на този витамин.

Цинк

Липсата на цинк може да доведе до промяна във формата на ноктите и бели петна по тях.

Други хранителни вещества

Калцият е също така много полезен за поддържане на здрави нокти. Уверете се, че ядете достатъчно калций – млечни продукти, също така протеини – постно червено месо, пилешко, патешко, пуешко и най-вече желязо – зелени листни зеленчуци, като спанак и коприва. Доброто и балансирано хранене ще помогне на ноктите ви да растат красиви и здрави.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар