Дали да живеем в измислен свят или да погледнем реалността в очите?

Така е устроен човек, че никога не живее само с една реалност и ежедневно всеки от нас в различна степен се потапя в света на илюзиите

 

реалност

За едни това е компютърът с неговите виртуални игри и социални мрежи, за други – телевизорът или книгата. Ако мечтите ни са позитивни, ако не ни отклоняват от действителността и ни помагат да живеем и работим – чудесно. Ако обаче отнемат цялото ни време и ни слагат хомота на илюзиите – ситуацията е сериозна.

Два варианта – един проблем

Не всички илюзии са вредни, важното е каква форма приемат. Защото от гледна точка на психоанализата оттеглянето във фантазиите е своеобразна психологическа защита: по този начин се справяме със стреса, тревогата или болката. С времето този процес се задълбочава и води до два противоположни резултата: или човек се затваря и напълно остава в света на фантазиите, губейки връзка с близките и изоставяйки работата си, или се научава да контролира фантазиите си. В този случай, при наличието на талант, мечтателят получава шанс да стане добър художник, музикант или писател.

Психолозите разделят бляновете ни на мечти, илюзии и химери. По какво се различават и къде е опасността, тъй като трите „сестри“ външно си приличат, но са с различен характер, пише вестник „Феномен“.

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар