Отровните колеги са енергийни вампири

Някои хора просто излъчват отрицателна енергия

 

енергиен вампир

По цял ден се оплакват, вечно имат проблеми, критикуват околните, обвиняват ги за неуспехите си. Не може да разчитате на тях, защото са твърде заети със собственото си страдание. За сметка на това постоянно ви карат да им помагате. Това са т.нар. „отровни“ колеги, които трябва час по-скоро да неутрализирате, ако искате да работите ефективно.

Най-напред проверете дали човекът наистина няма проблем. Случва се някой да повтаря едно и също оплакване, защото е останал с чувството, че не сте го изслушали и разбрали. А щом иска помощ от вас, смята, че точно вие можете да решите проблема му.

Отделете половин-един час на колегата си. Ако можете, му дайте полезни съвети. Понякога е достатъчно да го изслушате, за да се почувства по-добре.

Отпъдете психовампира. Признаците, че колегата ви общува с вас с единствената цел да изпомпва жизнената ви енергия, са чувство на умора, главоболие, раздразнение, апатия и дори депресия след разговора ви. Може да се отървете от подобен човек само като съзнателното поставите граница. Директно му кажете, че тези разговори не са по вкуса ви.

Така наречените психовампири сами започват да отбягват хората, които отказват да им осигуряват енергия.

Бъдете потайни. Каквото и да изпуснете за личния си живот, „отровният“ човек ще го обсъди с някой друг, придавайки му отрицателен оттенък. Затова му казвайте само толкова, колкото заслужава да чуе, т.е. почти нищо.

Не отвръщайте на предизвикателствата му. Тази личност ще направи всичко, за да ви въвлича отново и отново в изпълнени с негативизъм разговори. От любезност може да отговаряте само с разсеяни “ мхм“ и “ аха“, докато секне ентусиазмът му. Или се правете, че сте толкова погълнати от работата си, че дори не го чувате.

Ако се налага постоянно да общувате с подобен колега, говорете единствено и само за преките си ангажименти.

Работете над себе си. Щом „отровен“ човек се е лепнал за вас, значи сте го привлекли с нещо. Ако мислите по-оптимистично, ще започнете да излъчвате позитивизъм, който ще го прокуди от полезрението ви, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар