Емоционално интелигентни ли сте?

Хората с по-развита емоционална интелигентност са предпочитани за приятели и колеги

 

емоционалностВеднъж в живота си, най-малкото от любопитство, са правили тест за интелигентност. Сборът от точките, които получите, представлява вашият коефициент на интелигентност, обозначаван с латинските букви IQ. Въпросният коефициент разкрива умението ви да учите, да разбирате, както и да прилагате събраната информация и придобитите умения в реални условия.

Често се оказва обаче, че хора, които не са се справили толкова добре с теста за интелигентност, жънат далеч по-големи житейски успехи от личности, които имат високо IQ. Според съвременните психолози причината е, че те притежават по-висока емоционална интелигентност. С това понятие се обозначава способността да се възприемат, оценяват и управляват собствените емоции, тези на друг човек или на цяла група от хора. Коефициентът на емоционалната интелигентност (EQ) също се измерва чрез тестове. Именно високата емоционална интелигентност прави един човек по-симпатичен, общителен и съпричастен от останалите, съответно и по-желан за приятел, колега или ръководител.

Бихте могли съзнателно да развиете емоционалната си интелигентност. Как да го направите, обясняват испанците Гаспар Ернандес и Джорди Явина в книгата си „Приказки за щастие -уроци по емоционална интелигентност за малки и големи“. Авторите са събрали най-доброто от хилядолетните духовни практики на човечеството и са го поднесли по лесноразбираем и забавен начин чрез 20 поучителни приказки, еднакво подходящи за малки и големи. Към всяка от тях има и анализ на разгледаната ситуация и поведението на героите от психологическа гледна точка. Посланието на Гаспар Ернандес и Джорди Явина е, че усещането за щастие не зависи толкова от материалните придобивки, колкото от себепознаването и от умението ни да взаимодействаме с околните. Ето защо, за да станат повече хора щастливи, е нужно всеки в максимална степен да развие емоционалната си интелигентност, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар