При силен стрес косата побелява преждевременно!

Пигментацията на косъма се дължи на производството на меланин от стволовите клетки в организма.

Когато тялото е наранено или стресирано тези клетки се „ангажират” да помогнат на организма да се справи с това и така не се „грижат” за пигментацията на косъма.

Стволовите клетки, които се грижат за цвета на косата, се повлияват от „хормона на стреса” – кортизол. Поради това при силен стрес, тежка контузия или заболяване косата ни губи пигментацията си и дори започва да окапва. Веднъж загубила цвета си, косата не може вече да си го върне – можете да си помогнете само с боя за коса.

При нормално развитие на организма първите бели косъмчета се появяват след 25 годишна възраст. Ако не водите здравословен живот и хранене, употребявате алкохол и цигари, храните се с бедна на витамини и минерали храна, не спазвате режим на сън и разходки на чист въздух, няма как косата ви да изглежда добре. Тя е отражение на организма ви и ще стане по-рядка, по-суха и чуплива, както и с повишена склонност към побеляване.

Колко рано ще започне косата ни да посивява се определя преди всичко от нашите гени. Това означава, че повечето от нас ще започнат да имат бели коси около същата възраст, на която са имали нашите родители или баби и дядовци. Сивата коса е по-забележима при хора с по-тъмна коса, защото се откроява, но хората с естествен цвят на косата също остаряват. От момента, в който човек забележи няколко сиви косми до цялостното побеляване на косата, може да отнеме повече от 10-15 години.

 

Откритие, което спасява човечеството от косопад!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар